„Are balta peşte la Bistreţ !”

0
364

Sâmbătă,  19 august 2015,  comuna Bistreţ, judeţul Dolj, a fost gazda a două concursuri, care au antrenat o bună parte din comunitatea locală.  Concursul de pescuit  „Are balta peşte la Bistreţ !” , a strâns laolaltă peste 20 de concurenţi, iar cel de  mâncăruri tradiţionale pescăreşti „Are peştele gust la Bistreţ !”, peste 15.  La final şase concurenţi au fost premiaţi.

Ambele manifestări au făcut parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Mai exact, în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015, Asociaţia Transfrontalieră E(quilibrum) Environment  implementează în cadrul Programului Operaţional de Pescuit 2007-2013, Măsura 2 „Sprijinirea infrastructurii şi serviciilor legate de turism, în beneficiul micior comunităţi pescăreşti şi promovarea turismului” implementează proiectul: ”Dezvoltarea ecoturismului în localităţi riverane Dunării prin promovarea comunităţilor pescăreşti şi protejarea mediului în zonele de pescuit –ECOFISH DANUBIUS”. Aceste ultime două concursuri, desfăşurate la Bistreţ, din cadrul proiectului mai sus menţionat au avut parte de  cea mai mare participare.

Turism tematic

Parteneri în acest proiect mai sunt patru comunităţi locale : Primăria Ghidici, Primăria Maglavit, Primăria Bistreţ şi Primăria Ciupercenii Noi. Proiectul îşi propune sprijinirea dezvoltării şi promovării infrastructurii şi serviciilor legate de turismul tematic, în beneficiul a 4 comunităţi pescăreşti din cadrul Asociaţiei „Grup Local Pescăresc” Calafat (Maglavit, Ciupercenii Noi, Ghidici, Bistreţ). Concursul de pescuit a început,  la ora 09.00  iar cel de de gătit, două o oră mai târziu, în jurul orei 10.00, astfel că întreaga competiţie s-a derulat pe parcursul a cinci ore.

Fără taxă de participare

Pescarii din Bistreţ şi-au băgat undiţele în balta din comună, iar la final cei mai „harnici” au fost premiaţi, fiind vorba de cei care au prins un loc pe podium. „Ambele competiţii au fost deschise  tuturor pasionaţilor de pescuit sau gătit, indiferent de vîrstă, sex sau orientare etnică. Nu s-a perceput nicio taxă de participare. Regulamentele de participare pentru concursul de pescuit şi concursul de  mâncăruri tradiţionale pescăreşti pot fi consultate pe site-ul proiectului, la adresa  www.ecofisdanubius.ro”, a precizat ing.Gabriel Vlăduţ, preşedintele Asociaţiei Transfrontalieră E(quilibrum) Environment.

Pentru  concursul de pescuit premiile sunt următoarele:

Premiul I – Dumbrăvea Mihail

Premiul II – Nica Ovidiu

Premiul III – Stanciu Traian

Pentru concursul de tradiţii culinare pescăreşti  premiile sunt următoarele:
Premiul I – Dobre Liliana

Premiul II -Stoica Mioara

Premiul III -Ţol Luci