Muzeul Olteniei contribuie la includerea în patrimoniul UNESCO a tehnicilor tradiționale de realizare a scoarțelor și covoarelor

0
306

Peste 100 de exponate din colecția de covoare a Muzeului Olteniei din Craiova au fost selectate de Ministerul Culturii în vederea depunerii dosarului de candidatură pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”. De curând, o echipă de specialiști a ajuns în județul Dolj pentru a realiza o documentare care să evidențieze felul în care această veritabilă artă a dăinuit până în zilele noastre. „A fost un adevărat tur de forță, ținând cont de faptul că, în cele trei zile ale deplasării, au fost realizate aproximativ 300 de fotografii și un film”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În primăvara acestui an, România și Republica Moldova au început un demers comun, prin care se urmărește cuprinderea pe lista UNESCO a acestui meșteșug deosebit al realizării scoarțelor și covoarelor tradiționale. Inițiativa este încurajată și de succesul de care s-a bucurat anterioara acțiune în tandem a celor două țări, prin care a fost înscris în acest patrimoniu obiceiul colindatului. În prezent, țara noastră are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO „Ritualul Căluşului”, „Doina”, „Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu” şi „Colindatul de ceată bărbătească”.

În pregătirea dosarului de candidatură, Ministerul Culturii și-a îndreptat atenția și către Muzeul Olteniei, mai precis către piesele reprezentative pe care instituția le deține, confirmând valoarea tezaurului aflat în păstrarea Secției de Etnografie. O parte importantă din covoarele şi scoarţele tradiţionale care formează colecţia de aici provine dintr-un fond constituit în perioada 1930-1936.

„Am fost încântat în special de faptul că reprezentanții ministerului au găsit argumente puternice pentru susținerea dosarului de candidatură în colecția de la Muzeul Olteniei. Nu mai puțin de 120 de covoare oltenești, din cele peste 250 aflate la Secția de Etnografie, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO”, a precizat șeful administrației doljene, Ion Prioteasa. Dosarul de candidatură privind „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” va fi finalizat şi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, decizia finală urmând să fie luată la începutul lui 2015.

„Decizia echipei de specialiști de a introduce exponatele aflate la Craiova în fondul cultural cu care România și Republica Moldova își vor susține cauza onorează Doljul şi, în egală măsură, instituţia muzeală din subordinea Consiliului Judeţean. Vedem răsplătite, în acest fel, preocupările noastre constante pentru o mai bună punere în valoare a acestei adevărate comori culturale, preocupări concretizate în investițiile directe realizate atât pentru restaurarea Casei Băniei, care adăpostește Secția de Etnografie, cât și pentru amenajarea expoziției de bază de aici. Vorbim despre o sumă de aproape un milion de euro, bani pe care am reușit să-i asigurăm, prin eforturi considerabile, din bugetul propriu al instituției noastre”, a mai spus Ion Prioteasa.