DSP Dolj încurajează mișcarea

0
408

În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Dolj trag un semnal de alarmă cu privire la rolul pe care comportamentele și stilul de viață îl au asupra sănătății.

Stilul de viață este cel care, în decursul a 20 de ani, a modificat structura și modelele de morbiditate și mortalitate din întreaga lume, dar mai ales în țările dezvoltate. Potrivit specialiștilor în calcul, ar trebui luate trei probleme majore de sănătate: sedentarism, alimentație irațională și stresul. Restul bolilor nu sunt decât rezultatul acestora. Toate trei sunt la fel de importante și interdependente. Despre alimentația incorectă și complet nerațională, despre  bolile provocate de excesele alimentare, s-a tot vorbit, însă cu greu se produc schimbări de atitudine.

Lipsa de mișcare asociată cu o mâncare nesănătoasă reprezintă un prim pas către apariția unor boli grave. Sedentarismul este prin definiție lipsa activității fizice. O persoană sedentară nu face zilnic nici măcar o oră de plimbare sau altă activitate fizică în aer liber, nu face de două-trei ori pe săptămână cel puțin o oră de sport în care să ardă excesul de calorii, desfășoară activități profesionale sedentare, nu face zilnic 15 minute de gimnastică (măcar genoflexiuni și flotări), nu are toleranță la efort fizic mediu.

Boli grave provocate de sedentarism

Printre cele mai grave boli provocate de lipsa de mișcare se numără afecțiunile cardiovasculare – HTA, boli coronariene – accidentele vasculare cerebrale, cancerul sau diabetul zaharat. Medicii vorbesc însă în egală măsură și de obezitate, osteoporoză, boli osteo-articulare, afecțiuni digestive – colon iritabil, diskinezii biliare, gastrite, afecțiuni circulatorii – varice, flebite, afecțiuni psiho-emoționale – insomnii, depresii, anxietate, boli provocate de scăderea imunității – infecții virale și bacteriene.

Pe de altă parte, specialiștii punctează faptul că mișcarea, sub orice formă, dar exercitată în mod regulat reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral, ameliorează valorile TA, reduce riscul de apariție al diabetului sau ale complicațiilor acestuia,  previne și ameliorează osteoporoza, reduce incidența cancerului în special cel de colon, activează sistemul imunitar și crește rezistența la boli infecțioase, stimulează încrederea în sine și pofta de viață, reduce tendința tinerilor de a avea obiceiuri nesănătoase.