Divan Film Festival: stop-cadru la Craiova

0
301

53 de filme din 9 țări, majoritatea în premieră în România, concerte, demonstrații culinare, expoziții și un simpozion internațional cu tema „Drumuri și răspântii în Balcani” se regăsesc în cea de-a VI-a ediţie a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, organizat între 21 și 30 august. Gala de deschidere a avut loc aseară, la Craiova, cu un concert de muzică clasică susținut de Trio Zamfirescu, urmat de proiecția filmului „Drumul” / „Yol” (regia Ylmaz Guney), primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes, în 1982. Tot aici, mâine-seară, de la ora 20.00, sunt programate un spectacol de teatru și proiecția filmului Copiii preotului”/ „Svecenikova djeca”, în regia croatului Vinko Bresan, apoi festivalul va continua în Portul Cultural Cetate. „Începând din acest an, întărim legăturile cu orașul Craiova, în ideea de a sprijini orașul să devină Capitală Culturală Europeană în 2021”, a afirmat Mircea Dinescu, amfitrionul Divan Film Festival. Pentru promovarea evenimentului și confirmarea acestui parteneriat, la Craiova au venit, ieri, și Mașa Dinescu – soția poetului, și Marian Țuțui – director artistic al festivalului.

«Începând din acest an, fundația noastră (n.r. – Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”), care are un șirag de festivaluri de muzică, sculptură, literatură, traduceri și acest festival de film, va întări legăturile cu orașul Craiova, în ideea de a sprijini acest oraș să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. (…) Dacă stăm să ne gândim, Craiova ar fi meritat mult mai mult din punct de vedere cultural. Este un început care cred că va avea urmări benefice», a afirmat Mircea Dinescu, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Galeria Port Cetate din Craiova (Calea Unirii nr. 49).

Mircea Dinescu: „Ideea de Port Cultural sper să fie benefică și pentru orașul Craiova”

Acesta a subliniat că susținerea Craiovei și colaborarea cu autoritățile locale „se vor vedea din septembrie, nu va fi doar ceva formal”. „Dacă Sibiul a beneficiat de un ajutor imens din partea nemților, care au sprijinit orașul să devină Capitală Culturală Europeană, oltenii noștri plecați prin străinătate n-au atât de mare putere ca Germania. Dar există o mare șansă: Dunărea noastră, un coridor cultural pe care noi l-am inaugurat, pentru că primul Port Cultural de pe malul Dunării este la Cetate. (…) Ideea aceasta de Port Cultural sper să fie benefică și pentru orașul Craiova, care s-a menținut totuși într-un provincialism cam de țambal, așa, în ceea ce privește cultura. Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani Olguța Vasilescu chiar a reușit să facă niște lucruri extraordinare și mă refer în primul rând la centrul acesta care pur și simplu a izbucnit din toată ruina în care a zăcut atâta amar de vreme”, a mai spus Dinescu.

Ionuț Pârvulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova, a afirmat că „ne lipsea, ca oraș, un festival de film și de artă culinară”. „Cel de la Cetate este unul reprezentativ pentru Oltenia. Pe de altă parte, tema Dunării este tema principală a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Deci, era oarecum firesc ca orașul nostru să se asocieze cu festivalul de la Cetate, care este cunoscut și internațional, nu numai în țară”, a adăugat acesta.

Simpozion cu invitați din Croația, Grecia, România, Bulgaria și Serbia

Faptul că, în desfășurarea sa, Divan Film Festival are un stop-cadru și la Craiova a fost salutat și de Marian Țuțui, directorul artistic al evenimentului: „Ne bucurăm că ne-am extins, că am năvălit spre nord dinspre Vidin și Calafat, precum Pazvantoglu. De data asta, sperăm să fie o năvălire benefică…”. Țuțui a precizat că la această a VI-a ediție a festivalului vor fi prezentate 53 de filme din 9 țări, majoritatea în premieră în România. „În afară de filme premiate la alte festivaluri, avem filme care se află la primul festival și sperăm că am avut mână bună și nu va fi și ultimul pentru ele”, a spus acesta.

Maria Țuțui a reamintit faptul că, de trei ani, în cadrul evenimentului din Portul Cultural Cetate are loc un simpozion internațional dedicat filmului. „Invităm specialiști din țările balcanice sau specialiști în filmul balcanic din alte țări. Lucrările sunt pe tema din anul respectiv, iar simpozionul se finalizează printr-un volum bilingv, română-engleză”, a precizat acesta. Simpozionul „Drumuri și răspântii în Balcani” se va desfășura pe 25 și 26 august, de la ora 11.00, și îi va avea ca moderatori pe Lydia Papadimitriou (Marea Britanie) și Marian Ţuţui. Invitați sunt critici de film, profesori universitari și specialiști din domeniu din Croația, Grecia, România, Bulgaria și Serbia.

Seri de concert cu „Impex”, „Trei parale” și Mambo Siria

În cadrul conferinței de presă, Mașa Dinescu, soția poetului, s-a referit la alte evenimente din programul festivalului, amintind spectacol de teatru Harap-Alb?!” al clubului „Drama” din Botoșani, care are loc astă-seară, de la ora 20.00, în centrul vechi al Craiovei sau, în caz de vreme nefavorabilă, în sala Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” (Calea București nr. 56). «La Cetate vom avea, marți, o trupă de tineri din București, „Impex”, care încearcă o chestie foarte riscantă: să folosească în muzica lor cele mai disprețuite tendințe muzicale, cum sunt manelele, pe care le prelucrează, le dau sens și încearcă să găsească în ele ceva ce poate fi valabil», a menționat Mașa Dinescu. Din formația „Impex” face parte și fiul familiei Dinescu, Andrei. Joi, 27 august, ora 20.00, va concerta formația „Trei parale”, cunoscută mai ales pentru alăturarea muzicilor specifice spațiului carpatic, iar sâmbătă, 29 august, festivalul va fi închis cu deja tradiționalul concert al fanfarei Mambo Siria.

De asemenea, din program nu vor lipsi show-urile culinare ale amfitrionului festivalului, Mircea Dinescu, căruia i se va alătura Chef Cezar Munteanu, deținător a mai multe premii în domeniul gastronomic. Cina de marți va fi pregătită de familia Tiberiade, căutătoare și păstrătoare a tradițiilor rome.

Actorul Dan Nuțu, o legendă vie a cinematografiei româneşti, vine la Cetate

O mare bucurie pentru organizatori este participarea la eveniment a actorului Dan Nuțu, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la premiera filmului „Ilustrate cu flori de câmp” (1975, regia Andrei Blaier), al cărui protagonist este. Pentru mulţi o legendă vie a cinematografiei româneşti, Dan Nuțu – „James Dean de România”, cum i se spunea – a emigrat peste Ocean din anul 1979, iar în prezent are 71 de ani. S-a impus cu roluri în filmele lui Lucian Pintilie şi Radu Gabrea și a fost, în cariera sa, partenerul unor nume mari, precum Irina Petrescu, Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici şi Gina Patrichi.

„Mi se pare nemaipomenit că am reușit să îi aducem pe Dan Nuțu, marele actor, care este în Germania, și pe George Mihăiță, care au jucat împreună în acel film. Va fi o seară frumoasă, vom încerca să creăm un dialog între cei doi mari actori și publicul de la Cetate”, a precizat Mircea Dinescu. „Ilustrate cu flori de câmp” dezbate un subiect considerat tabu în anii ’70: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu. Filmul va fi proiectat miercuri, 26 august, de la ora 21.30.

Mașa Dinescu: „Voiam să transferăm festivalul la București. Părea că nu o să rezistăm, pur și simplu!”

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România. Atât Mircea, cât și Mașa Dinescu au subliniat, ieri, sprijinul importat acordat de partenerii festivalului, fără de care evenimentul era în pericol de a nu mai fi organizat.

„În acest am fost foarte aproape de a nu putea să organizăm festivalul, fiindcă am avut subvenții mai mici de la instituțiile culturale centrale. Așa că am început să prețuiesc foarte mult parteneriatele, care au făcut posibilă această ediție. Altfel nu puteam plăti drepturile de proiecție pentru filme, drumurile participanților… Voiam să îl transferăm la București și să îl scurtăm destul de mult. Părea că nu o să rezistăm, pur și simplu!”, a menționat Mașa Dinescu, amintind susținerea din partea Primăriei Craiova, Selgros, Boromir și altor sponsori, ca și a partenerilor media.