Atac terorist într-un tren care se îndrepta spre Franţa

0
131

[KGVID poster=”https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/08/France-train-shooting-Exclusive-cell-phone-video-from-inside-train1_thumb56.jpg” width=”450″ height=”253″]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2015/08/France-train-shooting-Exclusive-cell-phone-video-from-inside-train1.mp4[/KGVID]

Un carnagiu a fost evitat vineri, într-un tren Thalys care asigura o legătură între Amsterdam şi Paris, după ce militari americani au imobilizat un bărbat puternic înarmat care a deschis focul, într-un atac aparent terorist, la opt luni de la atentatele din capitala Franţei, relatează AFP online, conform Mediafax.

Doi dintre militari au fost răniţi, unul de un glonţ, celălalt cu o armă albă, dar vieţile lor nu sunt în pericol.
Cel puţin un foc de armă a fost tras la bordul trenului de mare viteză Thalys 9364, la ora locală 17.50 (18.50, ora României), în zona localităţii Oignies (Haute Picardie).
Un “atac terorist”, potrivit premierului belgian Charles Michel, a fost evitat mulţumită “sângelui rece”, dar şi a “marelui curaj”, salutat de către ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, ale celor doi militari americani care se aflau la bordul trenului.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, ar fi intervenit şi un al treilea american, pentru a-l neutraliza pe atacator. Americanii l-ar fi reperat după ce l-au auzit reîncărcând arma, potrivit primelor elemente ale anchetei. Suspectul avea asupra sa o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare şi un cutter, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Unul dintre pasagerii americani a fost rănit superficial, cu o lovitură de cutter, la niveul unui cot, şi a suferit o fractură la nivelul unui deget. El a fost spitalizat la Arras. Al doilea, rănit prin împuşcare la nivelul toracelui, a fost transportat cu un elicopter la CHU Lille.
Bernard Cazeneuve, care s-a dus la Gara din Arras, şi-a exprimat “admiraţia” şi “recunoştinţa” faţă de aceşti pasageri “deosebit de curajoşi”, fără care Franţa “poate s-ar fi confruntat cu o dramă teribilă”.
Preşedintele François Hollande a dat asigurări că se face totul “pentru a se face lumină” asupra faptelor şi că el va “coopera strâns” cu premierul belgian în cadrul anchetei. Secţia Antiteroristă a Parchetului din Paris s-a sesizat în anchetă.
Premierul Manuel Valls şi-a exprimat la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, “susţinerea faţă de victime” şi “gratitudinea faţă de cei care au intervenit”.
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat “profunda recunoştinţă pentru curajul şi reacţia rapidă a mai multor pasageri, inclusiv membri ai armatei americane care, într-un mod altruist, l-au imobilizat e atacator”. El a adus un omagiu “acţiunilor eroice” care probabil au împiedicat “o tragedie şi mai mare”.