Un an şi şase luni cu suspendare pentru doljeanul care a vrut să mituiască un ofiţer de la Rutieră cu bani de la soacră-sa

0
203

Alin Iulian Vasilcoiu, tânărul de 26 de ani, din localitatea Ţuglui, care a vrut să-l mituiască pe ofiţerul Florin Cristea de la Serviciul Rutier Dolj cu bani trimişi de soacră-sa, din Italia, a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni pentru infracţiunile de dare de mită şi conducere fără permis. Sentinţa a fost pronunţată marţi, 20 august, de Tribunalul Dolj, dată la care tânărul, ce fusese reţinut pe 17 iunie, a fost pus în libertate. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Tribunalul Dolj a pronunţat marţi, 20 august a.c., sentinţa în dosarul în care Alin Iulian Vasilcoiu, de 26 de ani, din comuna Ţuglui, a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de o persoană care nu posedă permis de conducere. Tânărul a recunoscut în faţa instanţei comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de prevederile art. 320/1 din Codul de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, fiind condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.

În toată această perioadă, Vasilcoiu trebuie să respecte următoarele obligaţii: se va prezenta la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj; va anunţa în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; va comunica şi justifica schimbarea locului de muncă; va comunica informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Odată cu pronunţarea sentinţei, judecătorii au dispus şi punerea în libertate a doljeanului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 86 din data de 18 iunie 2013 a Tribunalului Dolj şi l-au obligat la plata sumei de 1.880 de lei reprezentând cheltuieli judiciare statului.

Reamintim că, potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 17 iunie, un echipaj al Serviciului Rutier Dolj format din comisarul-şef Florin Cristea şi agent-şef principal Anton Bică, aflat în misiune de supraveghere a traficului rutier, s-a postat, în jurul orei 8.00, pe DN 56 Craiova – Calafat, în satul Balta Verde, comuna Podari, la capătul unei alei ce duce la depozitele SC Dumagas SRL. În jurul orei 9.30, comisarul-şef Cristea a făcut semnal de oprire pentru control unui autoturism marca Ford Mondeo, înmatriculat în Bulgaria, cu numărul TX-8929-KX, întrucât observase că femeia de pe scaunul din dreapta faţă ţinea în braţe un copil de aproximativ 2 ani.

„Autoturismul a oprit la o distanţă de circa 15-20 de metri de locul unde era poliţistul şi a rămas în aşteptare, cu motorul pornit. Comisarul-şef Cristea Florin s-a deplasat la autoturismul oprit, dar, în momentul în care a ajuns în dreptul portierei din stânga faţă a autoturismului, conducătorul acestuia a demarat în trombă, în direcţia satului Podari, cu intenţia de a se sustrage controlului”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

Cei doi poliţişti au pornit în urmărirea fugarului, reuşind să-l prindă, aducându-l la Postul de Poliţie Podari. Aici, comisarul-şef Florin Cristea a intrat într-un birou cu Alin Iulian Vasilcoiu şi s-a apucat să întocmească procesul-verbal de constatare a infracţiunii. În aceste condiţii, tânărul a început să insiste pe lângă ofiţer să nu-i facă dosar penal, promiţându-i în schimb 500 de euro. Poliţistul l-a refuzat categoric, însă asta nu l-a împiedicat pe Vasilcoiu să insiste în continuare, astfel că poliţistul a luat decizia de a-l denunţa pe tânăr la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj.

În baza denunţului s-a constituit o echipă operativă formată din procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie, s-a autorizat înregistrarea convorbirilor din mediul ambiental, iar Vasilcoiu a fost chemat la sediul IPJ  Dolj – Serviciul Rutier, pentru a se verifica legalitatea deţinerii autoturismului. Tânărul a ridicat de la sediul serviciului Western Union din cartierul Brazda lui Novac, suma de 500 de euro, s-a oprit la o casă de schimb valutar, unde a schimbat 400 de euro în lei, iar în jurul orei 16.00 s-a prezentat la sediul Serviciului Rutier şi i-a pus pe birou comisarului-şef Cristea 1.800 de lei ca să nu-i facă dosar penal.

„Observând că poliţistul nu cedează insistenţelor sale, inculpatul i-a spus acestuia că dacă nu-i face dosar penal va primi suma de 400 de euro, pe care i-a primit de la soacra sa, din Italia. Văzând că este refuzat categoric, inculpatul a pus pe biroul din încăpere, la care stătea împreună cu poliţistul, suma de 1.800 de lei, echivalentul a 400 de euro promişi, şi şi-a manifestat dorinţa de a părăsi sediul poliţiei”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Imediat a intrat echipa operativă, Vasilcoiu fiind dus la Parchet pentru audieri, iar apoi reţinut.