A ajuns de cealaltă parte a baricadei – Fost ofiţer al PMS Craiova, arestat pentru trafic de influenţă

0
374

Fostul şef al Serviciului Siguranţa Exterioară de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, Marin Cone, care s-a pensionat în 2009 în urma scandalului generat de eliberarea lui Serghei Gorbunov pe motiv de glaucom, a fost arestat preventiv, ieri după-amiază, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul a fost prins în flagrant, luni după-amiază, la o terasă din zona Parcului Nicolae Romanescu din Craiova, după ce a primit 800 de euro de la un denunţător, bani pe care îi ceruse suplimentar, ca să aranjeze transferul fratelui denunţătorului din Penitenciarul Târgu Jiu, la Craiova. În sarcina lui Cone s-au reţinut două fapte de acest gen, iar cercetările continuă. Ieri după-amiază, judecătorii de la Tribunalul Dolj au emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 20 de zile.

Ani de zile a făcut parte din conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, iar acum a ajuns de cealaltă parte a baricadei. Adică după gratii. Este vorba despre col. (r.) Marin Cone, fost şef al Serviciului Siguranţă Exterioară de la PMS Craiova, care a ajuns ieri, încătuşat, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Dolj, fiind acuzat de comiterea a două fapte de trafic de influenţă.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA au fost sesizaţi de doi craioveni cu privire la faptul că Marin Cone, fost ofiţer al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, acum pensionar, le-a cerut diverse sume de bani susţinând că le poate aranja transferul rudelor, încarcerate în Penitenciare din alte judeţe, la Craiova. Ba mai mult denunţătorii aveau promisiunea că bărbatul ar putea interveni la comisia ce analiza punerea în libertate înainte de termen. Cum voiau să-şi ştie neamurile protejate, cei doi craioveni i-au dat bani lui Marin Cone şi au tot aşteptat veştile bune, însă degeaba. Astfel, s-au hotărât să-l denunţe pe bărbat, sperând ca, în acest fel, să-şi recupereze măcar sumele cu care „cotizaseră” aiurea. În baza denunţurilor formulate de cei doi a fost deschis un dosar penal, ofiţerii anticorupţie doljeni, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj demarând verificările.

Susţinea că le poate aranja şi eliberarea înainte de termen

S-a stabilit astfel că Marin Cone i-a cerut lui P. V. 2.000 de euro, din care, până la data denunţului, primise echivalentul în lei a sumei de 1.000 euro, 500 de lei şi diverse produse cu o valoare considerabilă, angajându-se faţă de acesta că va facilita tranferul fiului său, deţinut în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, la PMS Craiova. De la cel de-al doilea denunţător în cauză, S. V., fostul ofiţer al PMS Craiova a pretins suma de 800 euro şi 600 lei, din care, anterior denunţului, a primit 600 lei, în schimbul promisiunii că-i va transfera fratele, aflat în Penitenciarul Târgu Jiu, tot la Craiova. „Bărbatul a pretins şi primit de la doi denunţători diverse sume de bani, pentru a interveni pe lângă factori de conducere din cadrul penitenciarelor din Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, unde erau încarceraţi fiul, respectiv fratele denunţătorilor, cu scopul de a-i transfera la penitenciare din municipiul Craiova, a le schimba regimul de încarcerare şi a interveni la comisia ce analiza punerea în libertate înainte de termen”, după cum se arată într-un comunicat al DGA.

Prins cu 800 de euro

Pe parcursul cercetărilor poliţiştii şi procurorii au aflat că Marin Cone i-a mai cerut bani lui S. V., mai precis diferenţa de 800 de euro, astfel că s-au pus la punct detaliile prinderii în flagrant. Denunţătorul a primit cei 800 de euro de la anchetatori, bancnotele fiind anterior marcate criminalistic, şi s-a întâlnit cu Cone luni, 20 august a.c., în jurul orei 14.00, la o terasă din zona Parcului „Nicolae Romanescu” din Craiova. Imediat ce a intrat în posesia banilor, Cone l-a asigurat pe craiovean că a făcut toate demersurile pentru a ajuta cele două persoane încarcerate, de faţă fiind şi celălalt denunţător. Numai că imediat şi-a făcut apariţia echipa operativă, bărbatul fiind ridicat şi dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. După ce l-a audiat, procurorul de caz a emis pe numele său ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar Cone a ajuns în arestul IPJ Dolj. „Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, la data de 20.08.2012, punerea în mişcare şi reţinerea inculpatului CONE MARIN, iar în cursul zilei de astăzi (n.r. – marţi), vor propune arestarea preventivă a acestuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă (două fapte)”, au comunicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Într-adevăr, ieri, după ce a fost din nou audiat la Parchet, Marin Cone a fost prezentat magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a emis pe numele inculpatului mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 20 de zile, timp în care anchetatorii vor continua cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bărbatului.

Marin Cone nu este pentru prima dată în mijlocul unui scandal. Numele său este legat de răsunătorul caz „Gorbunov”, în urma căruia conducerea PMS Craiova a fost destituită. Cone s-a pensionat atunci, după ce soţia sa, Marinela, care era subofiţer la aceeaşi unitate, la compartimentul de Evidenţă, s-a numărat printre primele persoane demise, întrucât a anunţat cu două luni şi jumătate mai târziu că Gorbunov nu s-a mai întors în închisoare după expirarea eliberării temporare. Reamintim că întregul scandal, care a scos la iveală slăbiciunile sistemului penitenciarelor din ţară, a izbucnit la începutul lunii februarie 2009, după un jaf armat petrecut la o casă de schimb valutar din Braşov. Principalul suspect al anchetatorilor braşoveni a fost moldoveanul Serghei Gorbunov care, în momentul comiterii faptei ar fi trebuit să fie încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru ispăşirea unei condamnări la 15 ani de detenţie. Numai că abia atunci autorităţile s-au trezit că moldoveanul fusese eliberat cu aproape un an, pe motiv de „subatacuri de glaucom cu unghi închis şi rectocolită ulcero-gastrică” şi nimeni nu se deranjase să-l caute după expirarea perioadei de eliberare temporară.