Începând cu luna octombrie, trei noi premiere îşi vor găsi locul în bogatul repertoriu al Naţionalului craiovean: „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale (regia: Mircea Cornişteanu), „Hoţi”, de Dea Loher (regia: Alina Rece), şi „Tartuffe”, de Molière (regia: Kincses Elemér). Stagiunea teatrală 2010-2011 a luat sfârşit pe 18 iunie, iar următoarea va debuta pe data de 20 septembrie. Actorii revin însă din vacanţă joi, 25 august, pentru a continua repetiţiile la cele trei spectacole.
Primele repetiţii au demarat pe 7 iunie a.c., cu lectura piesei „Hoţi”, de Dea Loher (Germania), în traducerea lui Cosmin Dragoste. Spectacolul – care va fi regizat de Alina Rece – face parte dintr-un proiect european iniţiat de Deutsches Theater din Berlin (Germania), la care participă Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Cameri din Tel Aviv (Israel) şi Teatrul Naţional din Stockholm (Suedia). Reprezentaţiile acestora urmează să fie prezentate, în toamnă, în cadrul unui mini-festival organizat la Berlin. Din distribuţie fac parte Adrian Andone, Iulia Colan, Ştefan Mirea, Angel Rababoc, Petra Zurba, Eugen Titu, Monica Ardeleanu, Anca Dinu, Marian Politic, Geni Macsim, Cătălin Băicuş şi Claudia Suliman.
Pe 9 iunie, regizorul Mircea Cornişteanu a dat startul repetiţiilor la „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale, cu o distribuţie de zile mari: Ion Colan (Jupân Dumitrache), Valentin Mihali (Nae Ipingescu), Cătălin Băicuş (Chiriac), Dragoş Măceşanu (Spiridon), George Albert Costea (Rică Venturiano), Cerasela Iosifescu (Veta), Raluca Păun (Ziţa). Cum 2012 este Anul Caragiale – având în vedere că se vor împlini 60 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la moartea celui mai important dramaturg din literatura română –, este de aşteptat ca spectacolul să fie unul de excepţie.
A treia premieră, programată să aibă loc în noiembrie, va fi cu piesa „Tartuffe”, de Molière, în regia lui Kincses Elemer, cu extraordinarul actor Valentin Mihali în rolul principal. Spectacolul face parte din proiectul „Valori ale teatrului universal”, iar repetiţiile au început din 14 iunie. Din distribuţie mai fac parte Tamara Popescu, Ilie Gheorghe, Nataşa Raab, Ştefan Cepoi, Adela Minae, George Albert Costea, Nicolae Poghirc, Raluca Păun, Valeriu Dogaru, Cosmin Rădescu şi Lili Sîrbu.
Radu Beligan şi fiica sa, Lamia Beligan, pe scena craioveană, în „Egoistul”
O piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.
Vorbim despre spectacolul Teatrului Naţional Bucureşti cu piesa „Egoistul”, de Jean Anouilh, pe care publicul craiovean o va putea vedea pe scena TNC pe 26 septembrie a.c. Un spectacol extraordinar, în care îl putem întâlni pe maestrul Radu Beligan nu numai în calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de interpret, dar şi într-o alta, la fel de apreciată, cea de regizor. Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele… autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.
Scenografia este realizată de Viorica Petrovici şi Luiza Panait, iar alături de marele actor în distribuţie îi regăsim pe Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Tomi Cristin, Medeea Marinescu, Silviu Biriş, Ileana Olteanu şi Cesonia Postelnicu. Biletele – în număr limitat – vor fi puse în vânzare la Agenţia TNC, la preţul de 80 de lei.
Maestrul Radu Beligan s-a mai aflat pe scena Naţionalului craiovean pe data de 21 martie 2010, când a susţinut aici conferinţa cu tema „Confesiuni despre artă şi viaţă”, în cadrul amplului proiect intitulat „Întâlnirile SpectActor”.
„Vremea nemâniei” – un nou spectacol marca Tudor Gheorghe
În acest timp zbuciumat şi plin de incertitudini, maestrul Tudor Gheorghe, menestrelul romanilor de pretutindeni, îşi continuă misiunea de redescoperire şi de valorificare a artei poetice aducând un plus de vibraţie creaţiilor inconfundabile semnate de poetul basarabean Grigore Vieru, în cadrul unui spectacol-eveniment care va fi prezentat în premieră la Sala Palatului din Bucureşti pe data de 26 octombrie a.c.
În amintirea celui ce ne-a călăuzit copilăria şi a cântat dragostea de mamă sau dragostea de ţară, de limba română şi a visat la unirea dintre fraţi, maestrul Tudor Gheorghe va oferi publicului o reprezentaţie memorabilă în acompaniamentul Orchestrei „Arkadia”, sub bagheta dirijorului şi orchestratorului craiovean Marius Hristescu, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”.
Spectacol emoţionant şi, totodată, un mesaj expresiv, construit pe suportul poetic al regretatului Grigore Vieru, „Vremea nemâniei” va avea două reprezentaţii şi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – pe 31 octombrie şi 28 noiembrie a.c.