PNL: Ordonanţa privind contractele part-time încalcă noul Cod Fiscal şi limitele Constituţiei

0
394

PNL susţine că ordonanţa emisă de Guvern pentru taxarea suplimentară a contractelor part-time încalcă Codul fiscal şi limitele Constituţiei, încurajând firmele afectate de această măsură să acţioneze pe calea instanţelor judecătoreşti pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

Ludovic Orban sustine un discurs la reuniunea Biroului Politic National al PNL desfasurata la Palatul Parlamentului din Capitala, sambata 4 martie 2017. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

„Guvernul Tudose-Dragnea este orbit de situaţia deplorabilă a realizării veniturilor la bugetul de stat, după doar jumătate de an de la preluarea guvernării de către PSD-ALDE, şi se năpusteşte asupra mediului privat pentru a impune noi şi noi sarcini de plată. Ordonanţa simplă adoptată ieri de Guvernul Tudose demonstrează preocuparea exclusivă pentru taxarea întreprizătorilor, prin orice mijloace, dar fără a fi preocupat în vreun fel de situaţia veniturilor nete ale persoanelor care vor fi afectate de acest act normativ”, susţine PNL, potrivit unui comunicat de presă transmis de Departamentul de comunicare către Mediafax.

         Liberalii susţin că dacă Guvernul ar fi fost interesat de situaţiile în care angajaţii sunt plătiţi în parte printr-un contract part-time, iar restul sumelor sunt achitate la negru, „soluţia nu era să impună otova astfel de inginerii fiscale aberante”. „De altfel, instituţia cu atribuţii în prevenirea unor astfel de practici este Inspecţia Muncii, care se dovedeşte prin acest act normativ incompetentă. Iar preţul pentru incapacitatea statului trebuie plătit, în viziunea PSD, din nou, de mediul privat”, se arată în comunicat.

         Liberalii susţin că ordonanţa dată de Guvern încalcă prevederile constituţionale referitoare la emiterea de ordonanţe simple, întrucât Constituţia interzice „în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice”. „În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdicţia de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanţei simple. Chiar dacă în mod abuziv Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple include eventuale modificări aduse Codului fiscal, acestea nu pot afecta regimul legilor organice şi nu pot impune sarcini suplimentare contribuabililor”, afirmă PNL.

        part-timePNL atrage atenţia că ordonanţa încalcă prevederile actuale ale Codului Fiscal, prevăzute la articolul 4, care menţionează că în cazul în care se majorează impozite, taxe sau contribuţii, ori se elimină sau se reduc facilităţi existente „acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an”. Partidul Naţional Liberal încurajează firmele afectate de această măsură să acţioneze pe calea instanţelor judecătoreşti pentru sesizarea Curţii Constituţionale. „Guvernul Tudose a anunţat intrarea în vigoare a acestor modificări începând cu data de 1 august, fapt care contravine rigorilor de predictibilitate impuse de Codul Fiscal. În acest sens, ne aşteptăm ca operatorii economici care sunt afectaţi în drepturile lor să acţioneze pe calea instanţelor judecătoreşti pentru sesizarea Curţii Constituţionale”, spun liberalii potrivit sursei citate.

           PNL susţine că multe afaceri riscă falimentul, în contextul modificării Codului Fiscal. „Actualul Cabinet face încă o dată dovada unei guvernări cu <<ochelari de cal>>, întrucât în România s-au construit şi dezvoltat afaceri pornind tocmai de la acest sistem de impozitare, de care sunt dependente, iar acum riscă falimentul. Totodată, cu o astfel de reglementare, orice companie îşi pune problema dacă mai poate susţine acelaşi număr de angajaţi, ca urmare a creşterii costului muncii, existând riscul evident al pierderii de locuri de muncă”, potrivit PNL.