Numeroşi scriitori din ţară şi din Serbia au participat, în acest week-end, la Colocviul intercultural „Unde ne sunt cititorii?”, organizat la Drobeta-Turnu Severin, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Naţional de Literatură „Sensul iubirii”. Desfășurat sub egida prestigioasă a Uniunii Scriitorilor din România, evenimentul a debutat pe 19 iulie, la Castelul Artelor din municipiu, cu un recital din opera poetică a lui Nichita Stănescu, și a continuat cu decernări de premii literare și mai multe lansări de cărți.
Preşedintele Societăţii Scriitorilor Danubieni, Ileana Roman, a declarat pentru AGERPRES că a propus respectivul subiect al colocviului pentru a găsi soluţiile cele mai inspirate pentru ajungerea cărţii în mâinile cititorilor, aceştia din urmă, din cauza crizei financiare cu care se confruntă, ocolind standurile librăriilor. «Editarea cărţilor trebuie subvenţionată de stat. De asemenea, este obligatoriu ca să se impună anumite exigenţe în tipărirea lor. În ultimii ani se publică în stil stahanovist. Oricine care are bani îşi arogă dreptul de a deveni scriitor. Este un pericol pentru cultura română acceptarea acestui fenomen», a precizat Ileana Roman.
Opinii asemănătoare au avut Gabriel Chifu – secretarul Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Ungureanu – preşedintele filialei scriitorilor din Timiş, Ioan Lascu – critic literar şi redactor la revista „Ramuri” din Craiova, Nina Ceranu – directorul Editurii „Eubeea” din Timişoara, C. Florian – critic şi director al Editurii „Lumina”, Jean Băileşteanu – director al Editurii „MJM” din Craiova, Paul Purea – scriitor din Germania şi Mihailo Vasielievici – poet din Serbia.
La manifestare au mai fost prezenţi scriitori şi oameni de cultură din judeţul Mehedinţi care s-au alăturat demersului propus de a solicita autorităţilor de cultură, şi nu numai, să intervină pentru ca pe piaţa cărţii din România să fie prezenţi cu operele lor numai scriitorii valoroşi.