15 microconcerte de muzică clasică, în spaţii neconvenţionale din Craiova

0
269

Să nu vă mire dacă, într-una din serile următoare, veți auzi răzbătând de sub fereastra dvs. acorduri de Mozart ori Beethoven! Este modul artiștilor Filarmonicii „Oltenia” de a veni mai aproape de dvs. și a vă demonstra, încă o dată, că muzica clasică poate fi accesibilă tuturor. Până la sfârșitul lunii august, nu mai puțin de 15 microconcerte vor fi susținute de tineri interpreți în spaţii neconvenţionale din întregul oraș, fiecare cu o durată de 33 de minute. Primul eveniment va avea loc mâine, 23 iulie, ora 20.45, în curtea interioară a Blocului 156 apartamente „Lumea Copiilor”, din strada „Al. I. Cuza”.

Din sala de concerte au ieșit mai întâi în spații publice din centrul orașului, unde o mulțime de trecători s-a oprit să-i asculte și să-i aplaude. Apoi, între 6 și 9 iulie, au ajuns în patru importante cartiere craiovene, unde, de asemenea, sute de oameni s-au bucurat, în răcoarea serilor, de accesul liber la „Anotimpurile” vivaldiene. Acum, artiștii Filarmonicii „Oltenia” vin și mai aproape de craioveni.

«În această vară, întreprindem un amplu demers cultural de sensibilizare a publicului larg pentru a se re(găsi) şi a se (re)cunoaşte cât mai aproape de mirifica artă a sunetelor. „La braţ” cu noi, vă aşteptăm să ne însoţiţi spre a (re)descoperi împreună farmecul muzicii adevărate în diferite locuri ale Craiovei. Vom veni special să cântăm pentru dvs. chiar, „sub fereastră”… la răscruce de cărări şi de gânduri, pe strada dvs., în cartierul dvs., pentru sufletul dvs. Altfel spus, îndrăzniţi să vă apropiaţi, rămâneţi alături de noi, nu ne ocoliţi şi ascultaţi cu luare-aminte şi înţeleaptă băgare de seamă… povestea celor aproximativ 33 de minute de nepreţuită (în)cântare!», spune managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, lansând, totodată, invitația la aceste evenimente muzicale.

Seria de 15 microconcerte în spaţii neconvenţionale susţinute de tineri interpreţi va debuta mâine, 23 iulie, ora 20.45, în curtea interioară a Blocului 156 apartamente „Lumea Copiilor”, din strada „Al. I. Cuza”. Craiovenii vor putea audia, cu acest prilej, creații de Wolfgang Amadeus Mozart (Duo nr. 1 în Sol major pentru vioară şi violă, K. 423, partea I, Allegro moderato; soliști: Mihai Tufiș – vioară și Ionuț Drăniceanu – violă); Vincenzo Bellini („Angiol di pace”), Ludwig van Beethoven („O, Sanctissima”; interpretează sopranele Ionela Teculescu și Gabriela Iliescu, la pian – Lucian Suchici); Johann Pachelbel (Canon în Re major); Emil Kronke (Momento giocoso); Georges Bizet („Carmen” – antract și habanera; „Arleziana” – muzică de scenă la piesa lui Alphonse Daudet, menuet; interpretează Adrian Petrescu – flaut și Lucian Suchici – pian);  Claude Debussy („Micul negru”); Georges Bizet („Carmen” – aragoneză; interpretează Adrian Petrescu –flaut).

Programul «Filarmonica „Oltenia” (RE)descoperă oraşul… în 33 de minute de muzică clasică” va continua cu alte trei microconcerte susținute luna acesta, următorul fiind anunțat pentru vineri, 26 iulie, la Blocul 150 „Femina”, din strada „Al. I. Cuza”. Alte 11 asemenea evenimente muzicale vor avea loc în august, toate cu începere de la ora 20.45. Reprezentanții instituției vor anunța în timp util locurile de desfășurate a acestora.