Senator de Dolj, Ion Prioteasa: Interpelare în Senat, privind contractarea împrumutirilor necesare punerii în aplicare a proiectului „Spitalul Regional de Urgenţă Craiova”

0
3961

Interpelarea i-a vizat pe ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare

În calitatea mea de senator ales în circumscripția electorală 17 Dolj, sunt foarte interesat de etapele și de stadiul actual ale implementării unui proiect extrem de important pentru Craiova: Spitalul Regional de Urgență Craiova.

Nu vă spun o noutate, când mă refer la faptul că Spitalul Regional de Urgență Craiova a fost de la început și, din păcate, ultimul pe lista de priorități încă de acum aproape 5 ani. Nu arunc vina pe nicio Guvernare, ci pe lentoarea birocratică și pe impedimentele de la fața locului: pe lângă ani lungi de discuții, protocoale fără sfârșit, sute de studii de fezabilitate, am avut și problema terenului, și, implicit a schimburilor de teren. Legat inițial de proiectul celor trei spitale regionale: Iași, Cluj, Craiova, proiectul Craiova a plecat la drum din start cu un decalaj de 4 luni față de celelalte două, și asta pentru că terenul destinat ridicării construcției a fost schimbat, el neîndeplinind de la început condițiile de dimensiune potrivită tipului de construcție.

De altfel, chiar dacă totul ar fi mers fără sincope administrative, tot nu s-ar fi ajuns la soluții-miracol într-un timp record, procedurile de achiziții de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic fiind date publicității de abia în luna mai a anului trecut.

Suntem în luna iunie 2021, și a revenit în actualitate problema spitalelor regionale de urgență și în ședința de guvern din 27 mai, când ați avut pe masa guvernului un memorandum de contractare a două împrumuturi de la BEI, special pentru spitalele din Cluj și Craiova.

Potrivit estimărilor recente, anterioare memorandumului, alocarea financiară care urmează a fi asigurată din viitorul Program Operațional Sănătate (POS 2021-2027) pentru cele trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) este de 500 de milioane de euro, acoperind doar 39,02% din costul net al acestora, diferența urmând a fi asigurată din alte surse legal constituite de finanțare.

Înțeleg din memorandumul de luna trecută al Guvernului că s-a identificat deja sursa de finanțare, dar, de la acordul de principiu și până la parcurgerea tuturor etapelor privind contractarea împrumuturilor este cale lungă.

Vreau să aflu de la dvs., deoarece ambele ministere sunt implicate în coordonarea și realizarea acestui proces care sunt pașii concreți care urmează a fi parcurși, care este calendarul demersurilor respective și ce orizont temporal preconizați pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Craiova?