Vizita reprezentanților BERD la Craiova în urma plângerii privind depozitul de la Kozlodui

0
557

Ca urmare a plângerii depuse de Platforma Civică anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), finanțatorul depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, doi reprezentanți ai oficiului de soluționare reclamațiilor transmise prin mecanismul instituției au efectuat o vizită la Craiova joi, 21 iunie, în cadrul procesului de evaluare a eligibilității cererii.

Leonardo d`Urso și Olga Vasiliev, oficialii desemnați de Oficiul Project Complaint Mechanism (PCM) s-au întâlnit cu membrii Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), ai Asociației Civice pentru Viață (AcpV), Pro Democrația – Club Craiova și C.R.O.N.O., fondatorii Platformei Civice, dar și cu alți membri ai societății civile locale și cu câțiva  reprezentanți ai comunității bulgare, într-o întâlnire care a durat aproape trei ore și în cadrul căreia au fost abordate principalele preocupări cu privire la depozitul pentru deșeuri radioactive care legitimează continuarea procedurii de anchetă la nivelul BERD.

Leonardo d`Urso și Olga Vasiliev au explicat cum funcționează mecanismul pentru reclamații și au specificat că BERD, dar și compania responsabilă de construcția depozitului, SE-RAW, au fost contactate pentru un punct de vedere oficial. În cadrul evaluării, va fi efectuată o vizită și la Kozlodui pentru discuții cu compania. În dialogul cu cei doi oficiali desemnați, Platforma Civică a evidențiat riscurile tehnice implicate de construirea depozitului de 350.000 de tone la doar 4 kilometri de Dunăre, problemele de sănătate implicate de expunerea la factorii radioactivi, dar și lipsa de transparență a autorităților și a companiei care construiește depozitul și încălcarea convențiilor internaționale. Coroborate cu politicile de mediu și sociale ale BERD, argumentele au susținut eligibilitatea plângerii și necesitatea continuării procedurii. Situația îngrijorătoare a fost accentuată de statisticile privind creșterea cazurilor de cancer la copii, prezentată de Șefa Clinicii de Oncologie Pediatrică, Polixenia Stancu, dar și de intervențiile cetățenilor bulgari prezenți la eveniment.

„Este evident că amplasarea unui al doilea sit nuclear lângă altul deja existent ridică riscurile și îndepărtează și mai mult investitorii. Regiunea în care este amplasată centrala nucleară este cea mai săracă regiune din Europa, nu doar din Bulgaria.  Situl de la Radiana, lângă Kozlodui, a fost ales după ce din șapte locații propuse, au rămas doar trei care îndeplineau condițiile geologice. Se pare că la celelalte două locuitorii s-au opus. La Radiana nu s-a întâmpinat suficientă opoziție din cauza dependenței financiare, pentru că foarte mulți oameni lucrează la centrala nucleară,” a spus Borislav Sandov,  reprezentantul organizației Nuclear Transparency Watch, Sofia.

Petar Kardjilov, expert în comunicare de criză, a tras un semnal de alarmă cu privire la tipul depozitului. „Deși autoritățile spun că este vorba de un depozit pentru deșeuri radioactive de nivel scăzut și mediu, au fost identificați patru izotopi de nivel înalt, foarte riscante. Mai mult, reziduurile nucleare vor fi îngropate la o adâncime mică, de numai câțiva metri de suprafață. Gândiți-vă că Germania a construit un depozit la nu mai puțin de 1 kilometru adâncime!”.

La întrunire a participat și Claudiu Popescu, din partea Departamentului Imagine al Primăriei Municipiului Craiova, care a transmis că administrația apreciază și susține inițiativa Platformei Civice.

Reprezentanții societății civile au adus în discuție procesul în curs din Bulgaria cu privire la evaluarea de impact asupra mediului care nu respectă prevederile convenției Espoo, după ce un alt proces legat de prima evaluare a fost câștigat, și au propus ca BERD să finanțeze și să supravegheze un astfel de studiu, pentru a se asigura că este realizat respectând toate prevederile legale.       Participanții la întâlnire au insistat asupra necesității de relocare a depozitului într-un sit geografic sigur ca posibilă soluție la problema deșeurilor radioactive.