„Vestigii arheologice de la Desa” – expoziție la Muzeul Olteniei

0
367

În holul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14) va avea loc marți, 26 iunie 2018, ora 11.00, vernisajul expoziţiei temporare „Vestigii arheologice de la Desa”,  dedicată obiectelor cu valoare arheologică deosebită descoperite de-a lungul anilor la Desa (județul Dolj), aflate în patrimoniul instituției.

«Cu această ocazie vor fi prezentate piese din cele mai diverse categorii, specifice Primei Epoci a Fierului (800-650 a.Chr.), Epocii La Tène (secolele II a. Chr. – I p. Chr.), și celei romane (secolele II-III p. Chr.) precum: arme şi piese de echipament militar din fier, podoabe și accesorii vestimentare din fier și bronz, vase ceramice. Aceste artefacte valoroase au fost descoperite de arheologii muzeului de-a lungul a 17 campanii de cercetări arheologice desfășurate în siturile arheologice de la Desa –  „Castravița” și „La Ruptură”, finanțate de Consiliul Județean Dolj», se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

Piesele prezentate în cadrul expoziției constituie numai câteva elemente care atestă faptul că la Desa se găseşte unul dintre cele mai interesante şi bogate situri arheologice din România, fapt confirmat și de clasificarea sa în categoria A (de importanță națională) în Lista Monumentelor Istorice din România.