Festival Internațional dedicat Tinerilor Regizori, ediția a II-a, la Craiova

0
198

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță a II-a ediție a Festivalului  Internațional al Tinerilor Regizori THEATER NETWORKING TALENTS, între 27-30 iunie 2018. Organizatori sunt Departamentul de Arte al Universității din Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Festivalul TNT se va desfășura sub formă de competiție, devenind o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru.

 

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2018, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anul II – Master) ai Facultăților de Teatru din România, Bulgaria, Serbia. Regizorii participanţi se vor prezenta cu producția de licență/disertație, realizată în cadrul universităților de proveniență sau în parteneriat cu o instituție de spectacol.

Din juriul festivalului acestei ediţii fac parte Charles Chemin – regizor, Bobi Pricop – regizor, Andreea Simona Negrilă – scenograf, Alina Epîngeac – critic de teatru, Andreea Ciocîrlan – regizor laureat TNT 2017.

Vor fi acordate Premiul pentru regie – câștigătorul va fi invitat să regizeze un spectacol la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, şi Premiul Juriului Elevilor.

Datorită numeroaselor aplicaţii primite, selecția de spectacole a fost realizată de directorul festivalului, Haricleea Nicolau, iar lista finală reuneşte producţii ale universităţilor de profil din Bulgaria, Serbia şi România:

 

  • „Antigona” de Sofocle, regia Patrik Lazić – Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad / Serbia
  • „Caii la fereastră” de Matei Vișniec, regia Ester Mitrofan – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București / România
  • „Colecționarul” de John Fowles, regia Ciprian Huțanu – coproducție Universitatea Națională de „Arte George Enescu” din Iași cu Teatrul „Ion D. Sîrbu” din Petroșani / România

 

  • „Pisica pe acoperișul fierbinte” de Tennessee Williams, regia Denislav Yanev – Academia Națională de Teatru și Film din Sofia / Bulgaria.

 

  • „Lecția” de Eugène Ionesco, regia Diana Tănase, UNATC București
  • „În (cerc)” de Paul M.Sava, regia Bianca Baraboi – coproducție FTT-UBB şi compania independentă Create.Act.Enjoy, Cluj Napoca / România
  • „Năpasta” de I.L.Caragiale, regia Iana-Frezia Elena Oprișa-Sulyok, Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca / România
  • „Sub apă” de Carmen Ella Freenhil, regia Sebastian Marina – coproducție Universitatea de Arte din Târgu-Mureș cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava / România
  • „Cum am mâncat un câine” de Evgenii Grișkoveț, regia Laurențiu Tudor – FollowSpot – Independent Theatre Company / România *spectacol invitat în afara competiției

 

Și la ediția din acest an, festivalul oferă un număr de 33 de burse complete pentru toată perioada festivalului pentru studenți de la specializările regie teatru, actorie, teatrologie. Aceștia vor viziona spectacolele din festival și vor participa la activitățile conexe precum lansări de carte, sau conferința regizorului Charles Chemin și a scenografului Adrian Damian. Regizorul Bobi Pricop împreună cu Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu” vor avea o întâlnire cu participanții festivalului, sub forma unui mic îndrumar pentru concursurile de proiecte pentru tineri regizori.

Spectacolele se vor juca la Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova (Sala “Ion D. Sîrbu”) și la Departamentul de Arte al Universității din Craiova (Sala Studio și Aula Buia).

Festivalul THEATER NETWORKING TALENTS 2018 se poate desfășura grație finanţării acordate de Ministerul Educaţiei din România.