Doi elevi din Craiova luptă pentru România

0
111

Şcoala craioveană nu se dezminte şi scoate copii deştepţi pe bandă rulantă. Participările la concursurile internaţionale au început să devină, şi ne dorim să continue, un fapt cât se poate de normal. Ultimele două cazuri – doi elevi  de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, respectiv Colegiul Naţional „Carol I” care vor reprezenta România la un concurs foarte important, la sfârşitul acestei luni şi începutul celei viitoare.

carolÎn perioada 13-17 iunie, la Timişoara s-a desfăşurat pregătirea echipei naţionale a României, care se pregăteşte pentru participarea la un concurs internaţional foarte important. „Am fost acolo cu doi elevi –  Alexandra Băduţ, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, şi Andrei Ristea, de la Colegiul Naţional „Carol I”, care sunt în lotul României, format din cinci elevi, aflat în pregătire pentru „International Young Physicist Tournament”, concurs care va avea loc în curând. Sunt mândră că avem astfel de copii, iar despre concurs vă pot spune ei mai multe”, a declarat prof.  Ileana Moculescu, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.colegiul national fratii buzesti

Un concurs dificil

Alexandra nu este la prima experienţă de acest gen. „Am participat şi anul trecut şi vreau să vă spun că este o competiţie dificilă. Vom fi prezenţi, între 26 iunie – 3 iulie în Rusia, la Ekaterinburg, unde ne vom confrunta cu echipaje venite din 29 de ţări. Este o tematică prezentată dinainte, cu 17 subiecte care trebuie dezbătute. Sunt cinci runde, în cadrul cărora se va discuta, pe câte un subiect, între două echipe. La final, se va face un punctaj şi primele trei clasate vor merge într-o etapă finală, unde se va stabili câştigătorul. România a avut, anul trecut, cea mai bună clasare, dar, acum, vrem să intrăm în primele locuri. Va fi foarte greu, însă suntem pregătiţi”. La rîndul său, Andrei, deşi debutant, dar obişunit cu Olimpiade şi alte concursuri de acest fel, a precizat: „Ştiu că va fi foarte greu. Este o competiţie puţin altfel. Mergem acolo cu un singur gând: să ducem România între primele clasate. Cu toţii suntem pregătiţi. Avem convingerea că îi putem depăşi pe foarte mulţi dintre adversari. Nu ne este frică”. Directorii celor instituţii de învăţământ unde îşi urmează cursurile cei doi copii talentaţi – prof.  Anca Pricină  (Colegiul Naţional „Carol I”) şi prof.  Zamfirică Petrescu  (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”) sunt la unison: „Ne mândrim cu aceşti elevi, este o dovadă în plus că avem tineri talentaţi şi pregătiţi şi-i aşteptăm să vină cu succese din Rusia”. Nimic mai adevărat.