„Craiova se îmbracă în ie” pe 24 iunie

0
458

ie (1)Vineri, 24 iunie – Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti –, cămaşa albă de bumbac, in sau borangic, împodobită cu minunate broderii în motive populare, din lada de zestre a bunicii, va fi la loc de cinste în toată lumea. Inclusiv la Craiova, unde Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” organizează, de la ora 18.00, o paradă în centrul oraşului, concursuri cu premii pentru public şi un spectacol de cântece şi dansuri populare. Intitulat „Craiova se îmbracă în ie”, evenimentul se doreşte unul de promovare a bluzei româneşti pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta şi va reuni cunoscuţi solişti vocali şi mai multe ansambluri folclorice din Dolj. Craiovenii sunt aşteptaţi, aşadar, cu mic, cu mare, să poarte cu mândrie ia pe 24 iunie, în zi plină de magie, dar şi sfinţenie – căci este şi sărbătoarea Sânzienelor (sau Drăgaica), ca şi cea a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”, apărută pe Facebook în 2012, care a declanşat una dintre cele mai importante mişcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicată iei şi culturii identitare din România. La nivel naţional, sărbătoarea a ajuns la cea de-a IV-a ediţie, iar la Craiova este marcată pentru al doilea an consecutiv.

«Considerăm că este evenimentul anului pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Încă de anul trecut, când a avut loc prima ediţie a acestei mari sărbători, noi ne-am dorit ca ea să devină o tradiţie şi se pare că încet-încet şi reuşim. Suntem convinşi că evenimentul va avea o foarte mare amploare, pentru că am văzut impactul pe care l-a avut atât în presă, cât şi pe reţelele de socializare, şi că va fi depăşit numărul participanţilor de anul trecut. Vă aşteptăm pe toţi într-un număr cât mai mare în centrul Craiovei, pentru că încercăm să promovăm cât mai mult această cămaşă tradiţională românească, cu care ne mândrim în toată lumea», a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Participanţii pot câştiga o ţinută de designer şi o şedinţă foto profesionistă

Sărbătoarea iei va începe la Craiova cu o paradă care va pleca la ora 18.00 din Piaţa „Mihai Viteazul”. Ajunşi în Centrul Vechi, participanţii sunt invitaţi, la ora 18.30, la o şedinţă foto realizată de fotograful profesionist Florin Florescu. Îi va urma un concurs la care se vor premia cea mai autentică ie şi cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată în ie. Câştigătorii vor primi o ţinută stilizată realizată de designerul Florin Burescu, respectiv o şedinţă foto profesionistă.

ie (2)Spectacolul folcloric care se va desfăşura în Centrul Vechi îi va aduce pe scenă pe cunoscuţii solişti Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu şi Liviu Dică. Alături de ei – Orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, precum şi alte opt ansambluri din judeţul Dolj. Este vorba despre Ansamblul „Ion Șerban” din Işalniţa, Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului”, Ansamblul Folcloric „Izvoraşul” din Bratovoieşti, Ansamblul Folcloric „Dunăreana” din Rast, Ansamblul Folcloric „Bobocica” din Băileşti, Ansamblul Folcloric „Hora Deznăţuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca, Ansamblul Folcloric „Crăiţele” al Colegiului National Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova şi Ansamblul „Oltenaşii” al Școlii Gimnaziale Scaieşti. Spectacolul va fi prezentat de Alina Șerban.

Doi artişti care îmbracă şi apreciază costumul popular românesc

Atât maestrul dirijor Nicu Creţu, cât şi maestrul coregraf Ionel Garoafă, din cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, au convingerea că programul divers pe care artiştii l-au pregătit „va fi primit aşa cum întotdeauna s-a întâmplat, cu multă bucurie din partea publicului craiovean”. „În afară de faptul că slujesc folclorul de peste 40 de ani, apreciez şi îmbrac costumul popular românesc şi ştiu toate nuanţele şi toate efectele pe care le are acesta aici, în ţară, cât mai ales în străinătate. Frumuseţea culorilor şi desenele extraordinar de diversificate sunt cele două elemente care dau expresia frumuseţii lui. E un lucru constatat în turneele pe care le-am realizat de-a lungul vieţii mele! În ceea ce priveşte acest mod de a valorifica frumuseţea costumelor noastre, cred că dintotdeauna a fost o tendinţă în acest sens, dar acum este cu totul profundă şi extinsă”, a apreciat maestrul Nicu Creţu în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.