Proiect Internaţional ,,HUMANITÉ EAUX PAIX’’

0
43

Luna trecută s-a desfăşurat, la Toulouse, în Franţa, forumul internaţional ,,HUMANITÉ EAUX PAIX’’. Ţara noastră a fost reprezentată de o echipă de şapte elevi şi doi profesori de la Colegiul Naţional “Fratii Buzeşti” din Craiova. Pasiunea tinerilor de la acest Colegiu de elită pentru limba franceză se concretizează nu numai prin rezultate foarte bune la concursuri şi olimpiade şcolare, ci şi prin activităţi în cadrul unor proiecte internaţionale.  De exemplu, Asociaţia ,,Jeunes du Monde’’ , organizaţie care promovează  spritul civic fără frontiere, a reunit tineri din Franţa, România, Polonia, Germania, Grecia, Italia, Ucraina, Haiti, Nepal,  în cadrul programului “Tineret în acţiune”, pentru a dezbate  probleme precum  mediul înconjurator şi violenţa.

Al patrulea forum Jeunes du Monde

Prezenţa la al patrulea forum a fost precedată de o vizită pregătitoare, realizată anul trecut de un grup de elevi însoţiţi de un cadru didactic. “Tema propusă pentru anul acesta, apa, un bun comun al umanităţii a oferit elevilor noştri ocazia de a face cunoscute regiunea Oltenia, râul Jiul şi problemele legate de poluare, prin intermediul unor proiecte ştiinţifice şi artistice ce au fost prezentate în cadrul expozitiei « Satul apei ». Au devenit în acelaşi timp  conştienţi de valoarea apei, unul dintre cele cinci elemente  dinamice care guvernează toate procesele vitale şi de importanţa economisirii sale » , a precizat  prof. Dorina Popi, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” şi coordonatorul echipei române. Pe lângă conferinţe, dezbateri la care au participat, cei 70 de tineri din cele 9 ţări invitate au susţinut concerte, au organizat un flashmob de sensibilizare faţă de problema apei, în centrul oraşului de pe malul fluviului Garonne.  Unul dintre scopurile forumului este de a face tinerii să reflecteze la dreptul la apă, să devină promotorii campaniei de informare şi sensibilizare pentru ,,Apa pentru toţi’’. Intalnirile intre culturi si tineri ai lumii prilejuite de acest forum se realizeaza in spiritul educatiei pentru solidaritate internationala. Reuniti in comisii multinationale participantii si-au impartasit experiente, idei si au dezbatut despre violenta, conflicte interetnice, solutii privind pacea in lume.


Masa rotundă L’eau de chez nous, l’eau de chez vous, organizată la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”  tot luna trecută a constituit o prelungire a acestor activităţi şi o dorinţă de a creea legături între cele nouă ţări participante la forum. În cadrul acestei manifestări elevi din patru şcoli craiovene au vorbit despre apă, floră, faună şi perspective de viitor privind resursele regiunii Oltenia.