Oltean cu umor premiat la Festivalul Naţional „Ceapa de Aur”

0
46

Multe dintre festivalurile româneşti de umor sunt deja amintire, însă cel de la Făgăraş continuă să existe, an de an invitându-i pe localnici să râdă şi să uite de necazuri şi de criză la Casa Municipală de Cultură. Așa că, dacă în urmă cu ani buni participa, spre exemplu, la Festivalul de Umor „Prazul de Argint” de la Craiova, azi merge pentru a promova arta… râsului la Festivalul Național de Umor „Ceapa de Aur” de la Făgăraș, devenit unul dintre brand-urile culturale ale locului. Este vorba despre veteranul artist şi umorist Marian Răţulescu, preşedintele Fundaţiei Artelor Dor, premiat recent la prestigioasa manifestare.

Ajuns la cea de-a XV-a ediție, Festivalul Național „Ceapa de Aur” s-a desfășurat în urmă cu o săptămână (14-15 iunie) și a reunit, la secţiunile de interpretare şi caricatură, grupuri de umor, interpreţi individuali și graficieni din 12 judeţe, președinte al juriului fiind nimeni altul decât cunoscutul artist Ștefan Popa Popas. Marian Răţulescu a participat la secţiunea fotografie umoristică, cu o expoziţie ce a cuprins patru secţiuni: banii, pâinea, iubirea, cele veşnice.

Expoziţia sa de „fotopamfleţuri tematice” a creat bună dispoziţie şi a generat cascade de râs. Iar organizatorii festivalului – Casa Municipală de Cultură, Primăria și Consiliul Local Făgăraș – au recompensat strădaniile umoristului craiovean cu o Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia la promovarea fotografiei umoristice (satirice). Marian Rățulescu a alăturat-o premiilor obţinute cu trupele „Pro Parodia” şi „9 fix”, din care a făcut parte ca membru fondator.

Festivalul National de Umor „Ceapa de Aur” – a cărui organizare a fost reluată în 2006, după o perioadă de pauză – reunește artiști din întreaga țară, alături de amatorii de satiră și umor. La fiecare ediție sunt prezenți actori cunoscuți, artiști pe care lumea a avut mai rar ocazia să îi vadă, precum și comici. De asemenea, pe scena festivalului au loc spectacole susținute de mini-trupe de teatru.