După 60 de ani de la absolvirea colegiului…

0
82

Sâmbăta aceasta, una ca oricare alta pentru mulți, înseamnă o sărbătoare importantă pentru un grup ce vine să se întâlnească în fața Colegiului Național „Carol I” din Craiova cu inima bătând mai tare, pentru că va sărbători 60 de ani de la absolvirea acestei școli – pe-atunci Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”.

Au trecut 60 de ani de când de pe treptele colegiului în care s-au școlit au plecat în viață. Astăzi, încărunțiți, se văd să se îmbrățișeze și să-și depene amintiri Nelu Caraș – cândva șef la Depoul CFR Craiova, Liviu Tănăsescu – fostul director general al „Oltcit”, profesorii universitari Grișa Cividgean, Nicolae Tiță și Relu Cîmpeanu, medicii Marin Rădulescu, Aurel Cioană, Costică Udrescu și Nelu Gașpar, profesorii Tilică Tudorache și Costică Avram, inginerii Doru Thomescu, Tutu Morărescu, Oprea Segărceanu și Gică Oprișor, veterinarul Costică Țiclea, politicianul Nicu Nicolaescu, caricaturistul Gabriel Bratu, Iosif Loris și lista continuă…

Se întâlnesc însă și să-și șteargă o lacrimă pentru colegii care nu mai sunt: Romică Cârjoiescu – fostul director de la „Ascensorul” București, Adrian Stoican – fostul director de la Baza de Aprovizionare a Agriculturii Dolj, Costică Vrejoiu – fostul decan al Facultății de Fizică din București, Costică Popa – vicepreședintele Curții de Apel Craiova, Severică Chiuia – medic militar, Oleg Seabru – inginer la Monetăria Statului, ziaristul Lizică Firescu, Mircea Apostol, Griguță Marinescu-Cipic, Puiu Năzdrăvan, Mircea Popescu, Duță Anghelescu, Sorin Georgescu, Gogu Gabroveanu, Costică Grecu, Eugen Cârneanu, George Vasu, Izu Isac, Dan Bărbulescu, Fănică Dobre, Bebică Bărbulescu-Broscoi, Costel Dumitru și atâția alții…

«Din păcate, dintre profesori astăzi nu mai este niciunul, fiind plecați să le predea acum îngerilor, dar au rămas pentru totdeauna în amintirea și în sufletul celor ce se întâlnesc cu această ocazie. Au fost nume cu renume în învățământul craiovean: Traian Codrescu – directorul de-atunci, Petre Boldescu, Valeriu Pisoschi, Ion Petrescu-Maciste, Nicolae Marinache, Pamfil Niculescu, Mihail Ghenescu, Marcel Stahie, Ion Teodorescu, Leonida Pariza, Grigore Drăguț, Toma Măruță, Constantin Piscati, Miltiade Ioanid, C.D. Papastate, I. Dumitrescu și atâția alții cărora cei care se întâlnesc acum le mulțumesc, datorându-le ceea ce sunt», spune graficianul Gabriel Bratu.

Pentru grupul ce vine să se întâlnească în fața Colegiului Național „Carol I”, ziua de astăzi este, așadar, una a bucuriei, dar și o zi tristă, pentru că sunt mulți care nu vor mai răspunde „prezent”. Au rămas însă în sufletele celor ce se revăd… „Evenimentul rămâne înscris cu litere de aur în inima noastră, a celor care ne vom strânge din nou mâinile, lăsându-ne lacrimile de bucurie să curgă în voie…”, a adăugat, cu emoție, Gabriel Bratu.