Baroul Dolj a sărbătorit Ziua avocatului român

0
73
Ion Turculeanu

Şi anul acesta Baroul Dolj a sărbătorit Ziua avocatului român. Avocaţi activi, pensionari, invitaţi din Justiţie, reprezentanţi ai Primăriei Craiova, sau directorii unor instituţii de cultură din Craiova au luat parte la acest eveniment, deschis de decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. av. Ion Turculeanu, urmat la cuvânt de av. Ion Ştefan Diaconu. În fiecare an este evocată o personalitate a Baroului Dolj, de data aceasta fiind sărbătorit Toma Mar-Ocneanu, decan al acestei instituţii în perioada 1879 – 1883. Despre omul politic şi avocatul Toma-Mar Ocneanu a vorbit cercetătorul dr. Toma Rădulescu, fost şef al Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Asistenţa a fost încântată  cu recital al nou înfiinţatului corul al Baroului Dolj, iar apoi avocaţii s-au bucurat de o expoziţie de carte.

În deschiderea evenimentului de la sediul Baroului Dolj, decanul Ion Turculeanu a vorbit despre condiţia avocatului în societatea românească, şi despre schimbările în bine care ar putea fi făcute pentru că lucrurile să se desfăşoare într-un mod normal, într-o societate democratică, cu experienţa unor ani de tranziţie. Acesta a evidenţiat faptul că Baroul Dolj este un punct de referinţă în România şi este luat în seamă la nivel naţional, dar în acelaşi timp a scos în evidenţă încercarea unei limitări continuă a sferei de activitatea a avocaţilor, prin apariţia unor profesii noi. „Aş putea vorbi de o fiscalitate exagerată sau un TVA care se aplică serviciilor intelectuale pe care le face avocatul, de parcă ar vinde cartofi. Aş putea să vorbesc despre apariţia unor coduri care nu fac decât să limiteze dreptul la apărare. Sunt multe probleme despre care am putea discuta, dar cu toate acestea facem faţă vremurilor”, a spus prof. univ. dr. av Ion Turculeanu.

 „De ziua noastră, să credem într-o schimbare în mai bine”

Mesajul final al decanului Baroului Dolj către avocaţii doljeni a fost unul de îmbărbătare, spunând că această zi le oferă ocazia să reflecte asupra „rolului istoric şi fundamental pe care avocaţii români l-au avut pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor într-o lume aflată în permanentă schimbare”. „Este o mare bucurie pentru noi toţi să sărbătorim în fiecare an Ziua Avocatului, la data de 24 iunie, zi în care credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, Sânzienele sau Drăgaica, după cum e cunoscută sarbatoarea în tradiţia populară. Ziua Avocatului are o semnificaţie deosebită pentru identitatea noastră profesională, pentru că ne oferă prilejul de a reflecta asupra rolului istoric şi fundamental pe care avocaţii români l-au avut pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor într-o lume aflată în permanentă schimbare. Trecutul apropiat demonstrează că schimbarea se găseşte aproape în tot şi în toate, de la legislaţie la tehnologie şi de la oameni la tradiţii. În cele mai multe cazuri, avocaţii sunt foarte aproape de miezul schimbărilor sau, dacă nu, sunt implicaţi în procesul de gestionare a consecinţelor provocate de acestea. Chiar şi profesia noastră trece prin schimbări substanţiale, incluzând aici spaţiul fizic de exercitare a profesiei, percepţia trecerii timpului, numărul de avocaţi, dimensiunea serviciilor avocaţiale solicitate de piaţă, cunoaşterea caleidoscopică a avocatului care excede cu mult cunoştinţele din domeniul juridic, rolul activ al avocatului în comunitate şi multe, multe altele. Iată de ce este cu atât mai importantă Ziua Avocatului. Ea ne face să privim cu multă atenţie la trecut pentru a-l înţelege şi pentru a alege viitorul care protejează pe cât posibil valorile, tradiţia şi identitatea profesiei de avocat. Azi este un bun prilej de sărbătoare prin care noi, avocaţii din Baroul Dolj, să ne amintim de avocatul Toma Mar-Ocneanu, decan al Baroului Dolj în perioada 1879 – 1883, să aflăm mai multe despre preocupările literare ale colegilor noştri şi să ascultăm cântecele interpretate de Corul Baroului Dolj. De ziua noastră, să credem într-o schimbare în mai bine, care să se bazeze pe modernizarea avocatului şi integrarea sa practică în realităţile europene şi internaţionale ale profesiei. Transmit tuturor colegilor un gând bun, multă sănătate şi La mulţi ani !”, a spus decanul Baroului Dolj, prof. univ. av. Ion Turculeanu. Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail la care au luat parte avocaţi activi, pensionarii şi ceilalţi invitaţi.