„Bijuterii muzicale” – concert simfonic la Filarmonica „Oltenia”

0
479

Aflat printre ultimele din cadrul stagiunii muzicale 2011-2012 a Filarmonicii „Oltenia”, concertul de astă-seară, de la ora 19.00, vă propune spre audiţie „Bijuterii muzicale” din creaţia compozitorilor Johann Strauss II, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Gioachino Rossini, Franz Liszt, Franz von Suppé, François Borne şi Ciprian Porumbescu. Îşi dă concursul Orchestra Simfonică a instituţiei, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub. Un bilet costă 15 lei / 8 lei cu reducere.

Selecţiuni din programul de astă-seară vor putea fi audiate mâine, 23 iunie, cu prilejul concertului susţinut de muzicienii craioveni în cadrul stagiunii estivale, în Piaţa „Mihai Viteazul”, cu începere de la ora 20.00.

Închiderea stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii va avea loc miercuri, 27 iunie, cu Sonatele pentru vioară şi pian ale lui Johannes Brahms interpretate de violonistul Vlad Stănculeasa şi pianistul Răzvan Dragnea. Stagiunea muzicală 2011-2012 se va încheia peste o săptămână, cu un concert vocal-simfonic, avându-l la pupitrul dirijoral pe Marius Hristescu, iar ca solişti – pe violonistul Vlad Stănculeasa, soprana Diana Ţugui şi baritonul Balla Sandor.

 

Născut în anul 1954, la Piatra Neamţ, Alexandru Iosub a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977-1981 a activat ca violonist în Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova: între 1981-1989 – dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini”, din 1989 – dirijor al Filarmonicii „Oltenia”, din 1995 – profesor de vioară asociat la Liceul de Artă „Marin Sorescu”.

 

Născut în anul 1957, în localitatea Chilia Veche (judeţul Tulcea), Simion Petrencu a urmat cursurile Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, absolvind în 1980, an în care a fost angajat la Teatrul Liric craiovean, unde a deţinut funcţia de concertmaestru. În 1990 a fost cooptat în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, în cadrul căreia activează ca solist instrumentist. A abordat şi domeniul didactic, fiind profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova.

 

Victoria Stan s-a născut la Craiova şi a studiat la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. A devenit, apoi, artist instrumentist în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara (1989), din noiembrie 1996 a fost şeful partidei de flaut – Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, din anul 2003 – solist instrumentist. În prezent este şi asistent (clasa de flaut) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

 

Născut în anul 1967, la Craiova, Gabriel Niţă a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (secţiile Interpretare instrumentală – vioară şi Compoziţie). Este laureat al mai multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale, organizate la Zagreb – Croaţia („Vaclav Huml”), Sion (Elveţia), Gorizia (Italia), Anvers (Belgia). În cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” deţine statutul de solist instrumentist.

 

În program:

Franz von Suppé: Uvertura „Die leichte Kavallerie” („Cavaleria uşoară”)

Johann Strauss II: „Kaiser-Walzer”, op. 437; Uvertura operetei „Der Zigeunerbaron” („Voievodul ţiganilor”)

Antonio Vivaldi: „Vara” din „Anotimpurile” (solist: Simion Petrencu)

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei „Die Entführung aus dem Serail”

(„Răpirea din serai”), K. 384

François Borne: Fantezia „Carmen” pentru flaut şi orchestră  (solistă: Victoria Stan)

Gioachino Rossini: Uvertura operei „La gazza ladra” („Coţofana hoaţă”)

Ciprian Porumbescu: Balada pentru vioară şi orchestră (solist: Gabriel Niţă)

Franz Liszt: Rapsodia ungară nr. 2