Cimitirul Ungureni mai capătă 3.000 de locuri de veci

0
608

Autorităţile locale se pregătesc să extindă cel mai important cimitir din Craiova. Păstrat mulţi ani cu titlu de cimitir cu circuit închis, Ungureniul va beneficia în scurt timp de o lărgire în partea de sud, în care vor fi trasate aproximativ 3.000 de locuri de veci.

Potrivit directorului RAADPFL Craiova, Ion Petre, autorităţile locale sunt pe cale să finalizeze documentaţiile urbanistice, ultimul pas fiind supunerea la vot a proiectului într-una din următoarele şedinţe a Consiliului Local Municipal. «Am alcătuit proiectul, cu tot cu actele necesare, inclusiv studiu de fezabilitate, pe care urmează să îl depunem pe ordinea de zi a CLM în următoarele două luni. După ce consilierii îşi vor da votul, se poate trece la organizarea licitaţiei pentru trasarea cimitirului», a precizat directorul Petre. Adunate, toate aceste proceduri fac ca extinderea să fie gata până la sfârşitul acestui an, când aripa nouă a Ungureniului ar trebui să fie scoasă la concesiune.

Şi extinderea va fi iluminată

Municipalitatea susţine că, după toate datele tehnice, în extinderea respectivă ar trebui să încapă aproximativ 3.000 de locuri de veci, aliniate conform actualei configuraţii a cimitirului. «După măsurătorile noastre, nu ar trebui să fie mai puţin de 3.000 de locuri de veci. Poate să fie şi mai multe, dar în orice caz nu mai puţine de atât», a mai spus Petre. Locurile de veci vor fi lotizate şi aranjate de o parte şi de alta a aleilor pentru a se putea ţine o evidenţă mai bună a lor. La capitolul dotări intră şi împrejmuirea, asfaltarea aleilor de acces, precum şi iluminarea pe timp de noapte. Autorităţile iau în calcul ca, pe viitor, să se amenajeze şi o capelă în incinta acestui cimitir, care în prezent este deservit de biserica din apropiere.

Serele de flori, pământ pentru morţi

Ceea ce nu ştiu craioveni este că, pentru a se câştiga aceste locuri de veci, autorităţile pun la pământ jumătate din suprafaţa pe care funcţionau serele de flori. Potrivit lui Ion Petre, RAADPFL Craiova se baza pe un număr de 15 sere în care se cultivau flori şi plante de ornament pentru înfrumuseţarea domeniului public, dar, din cauză că nu sau făcut modernizări, autorităţile s-au văzut nevoite să renunţe la unele dintre ele. «Am avut 15 sere în care creşteam răsadul de flori pentru zonele verzi de pe domeniul public. Jumătate din ele erau încălzite cu cazane vechi, care aveau randamentul tehnic scăzut, mare parte din căldura degajată pierzându-se în aer», a precizat acesta, adăugând că şapte dintre ele au fost casate la sfârşitul anului trecut.

Cimitirul Sineasca va rămâne închis

Partea proastă este că nici cu această extindere nu se rezolvă problema locurilor de veci din Craiova. Potrivit autorităţilor, cele 3.000 de morminte vor fi concesionate în cel mult trei ani, timp în care trebuie să se găsească alte soluţii fie pentru lărgirea actualelor cimitire, fie prin amenajarea altora. Primăria Craiova a reuşit, în urmă cu doi, să realizeze extinderea cimitirului Craiova Nord pe locul unor terenuri private, care au fost achiziţionate cu bani de la buget. Cel mai mare cimitir, Sineasca, rămâne, totuşi, singurul cimitir cu titlu închis, care va fi păstrat astfel din cauză că nu există nici o posibilitate de extindere. Cât priveşte ultima variantă, autorităţile locale au recunoscut că nu vor ajunge prea curând la amenajarea integrală a unui cimitir.