Universitatea din Craiova organizează cu sprijinul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră și Casa de Cultură a Studenților Craiova timp de două zile, ieri şi astăziun un eveniment, care testează inventivitatea și implicarea studenților. Fiecare facultate are un stand aranjat cu elemente definitorii, iar reprezentanții își spun ofertele studențești. Pe ei îi găsiți în Centrul Vechi, pregătiți să răspundă oricărei întrebări.
Am discutat cu patru reprezentanți dornici să ne spună cu ce scop au venit, cum îi conving pe elevi să vină la facultatea lor și două-trei sfaturi ca să-i ajute pe elevii indeciși.
Ana Maria Tudorecu, Facultatea de Litere, Comunicare și relații publice, susține că a venit aici să reprezinte planurile, obiectivele și proiectele facultății de Litere. Studenta spune că elevii pot veni la Facultatea de Litere, pentru că pe lângă activitățile în cadrul specializarii își pot leaga multe relații de prietenie, să lucreze în echipă și să aibă parte de excursii pe care le fac împreună periodic. „Le doresc elevilor care își aleg acum facultatea să se gândească la ceea ce le place lor, nu la ce vor ceilalți”.
Cristina Firu, Facultatea de Horticultură, Peisagistică, III afirmă că elevii pot alege Horticultura, deoarece este ceva nou și nu poți să înveți oriunde. Spre exemplu, sunt informații care se găsesc mai greu pe internet. Cristina Firu crede că facultatea îți oferă o gamă largă de specializări, depinde de gusturile fiecăruia. În acest fel, elevii sunt îndemnați să nu le fie teamă de ceea ce este în dezvoltare în România.„Să nu le fie frică să încerce ceva nou, să nu se sperie de idea că nu este încă dezvoltat momentan la noi în tară, pentru că lucrurile care sunt la început mai târziu vor ajunge să realizeze ceva frumos”.
Andreea Nedelcu, Facultatea de Drept, I precizează că elevii pot alege facultatea de Drept, fiindcă oferă perspective și te poți orienta spre foarte multe meserii juridice, dar și profesii în domeniul European sau politic. Adică sunt multe drumuri pe care poți să le urmezi, dar trebuie să ai dorință și să citești cărți de specialitate. „Ne bazăm pe cărți și pe tratate. La Drept trebuie să fii un student citit, să știi să faci analogii, legături între cuvinte și să-ți susții punctul de vedere. Dacă elevii vin la Drept să fie pregătiți să învețe mult, dar totodata să aibă și o corelație între timpul liber și studiu, pentru că așa obțin cele mai bune rezultate”.
Adelina Mustață, Facultatea Inginerie Electrică, Aerospațială, III spune că elevii pot alege acestă facultate, întrucât tehnologia este mereu în dezvoltare. Studenții învață cum să dezvolte tot ce înseamnă tehnologie, să aducă câte ceva inovator pe parcursul anilor de studii. Știe că se caută posturi de ingineri peste tot, sunt bine plătite și crede că este un domeniu de viitor. „Ingineria este importantă, fiindcă noi la facultate învățăm despre electricitate și astăzi este indispensabilă. Învățăm despre tot felul de aparate, dispositive, mașini, avione care ne fac viața mai ușoră. Astfel, e important să mergem la Inginerie ca să învățăm lucruri de genul acesta pentru a dezvolta cât mai mult societatea”
Reprezentanții facultății cheamă studenții să vină la standul lor cu diferite aparate: un avion care este realizat de unul din studenți de la departamentul de Echipamente de bord și Instalații de aviație, o bicicletă care produce curent, și în același timp este o bicicletă cu care putem face sport, bariera care se ridică în momentul în care detectiază o mașină și multe lucruri care sunt puse în practică în viața de zi cu zi.
„Dacă elevii vor să vină la acestă facultate să nu se teamă de partea de matematică și fizică, deoarece personal nu mi s-a părut atât de grea, față de liceu. De asemeanea, profesorii sunt înțelegători, oferă asistență dacă ai nevoie, faci lucruri practice în laboratoare și efectiv înveți cum funcționează totul și în momentrul în care pleci la un job, deja știi multe lucruri, pentru că faci practică în laboratore și nu numai”.
Evenimenul „Studenții noștri pot mai mult” este deja la a-VIII-a ediție și UCv împreună cu partenerii au organizat un joc cu câteva probe, prezentat de doi studenți de la Jurnalism, Aurelian Marian Soare și Raluca Maria Nedelea, prin care și-au recapitulat cunoștințele. Câștigătorii au fost premiați cu medalii, trofee și cadouri simbolice.
Nicoleta Stog
Andrada Giubega
Marina Andrei
Fotograf – Ion Vasilciuc
( studenţi Facultatea de Jurnalism
Universitatea din Craiova)