Sărbătoare mare şi aleasă pe Valea Dunării, la Călăraşi

0
4590

Ca în fiecare an, de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, localnicii au motiv de mare bucurie, petrecând, de dimineaţă şi până seara târziu, de Ziua localităţii. Vremea deosebit de frumoasă, şi nici foarte toridă şi nici înnorată, zâmbetele de pe chipurile îmbujorate ale celor peste 300 de copii care au pornit într-un alai al costumelor populare, apoi muzica şi jocurile populare care au fost încinse direct pe iarba fragedă a stadionului din localitate i-au făcut pe locuitorii din Călăraşi, oameni deosebit de muncitori, cu un cult pentru cultivarea bostanelor, să fie mândri de meleagurile lor.

Aproape că nu mai există o altă localitate pe tot cuprinsul Doljului care să acorde un interes aşa de mare tradiţiilor şi obiceiurilor populare precum se întâmplă la Călăraşi. Ziua comunei, aflată deja la cea de-a 14-a ediţie, care coincide întotdeauna cu sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a oferit un spectacol deosebit de frumos şi plin de culoare. Parada constumelor populare, care a deschis manifestările, a implicat nu mai puţin de 300 de copii, care fac parte din nouă ansambluri folclorice şi care au venit special din mai multe localităţi învecinate, precum şi din alte judeţe sau chiar din Bulgaria, cum este cazul Ansamblului „Talazurile Dunării” din Leskoveţ. Îmbrăcaţi în straie populare, cusute cu motive viu colorate şi specifice zonei din care proveneau, copiii au pornit de la primărie, străbătând la pas străzile comunei. O trăsură trasă de doi cai, şi ea îmbodobită în covoare ţărăneşti, le-a deschis calea, iar muzicanţii au acompaniat tot alaiul, petrecut cu admiraţie de sătenii care au ieşit curioşi pe la porţi. „Suntem la cea de-a 14-a ediţie a acestei sărbători şi, ca să facem o mică glumă, putem să îi scoatem buletinul, împlinind vârsta potrivită.  Este o tradiţie frumoasă pe care suntem datori să o continuăm şi ne-am pregătit special pentru această zi. Parada portului popular este un lucru minunat şi mă bucur foarte mult să îi văd pe aceşti copii purtând costumele bunicilor lor, cu atâta mândrie. Pentru a doua oară, suntem onoraţi de vizita vecinii noştri bulgari, care au adus cu ei tradiţiile şi obiceiurile, la fel de frumoase. Ne bucurăm, de asemenea, că este o zi încântătoare, cu soare, şi putem să petrecem aşa cum ştim noi mai bine, cu muzică şi dansuri populare”, a spus primarul localităţii Călăraşi, Vergică Şovăilă, în deschiderea manifestărilor, apoi a invitat pe toată lumea să petreacă.

Peste 300 de copii au participat la manifestări

Rând pe rând, pe scena pe stadionul din comună, au urcat toate ansamblurile de dansatori. Programul a fost deschis de Taraful „Artiştii”, coordonat de profesorul Florin Peptea. Dansatorii au prezentat o suită de jocuri populare reprezentative din zona Călăraşiului, iar solista tarafului, Iasmina Peptea, a interpretat două medolii populare – „Murgule de când te-am luat” şi „Foaie verde şi-o sibică” – fiind îndelung aplaudată de toţi ceilalţi. Înfiinţat în urmă cu opt ani, Ansamblul Folcloric „Doina Mischiului” a adus pe scenă frumuseţea şi dinamismul jocurilor populare olteneşti. Suitele de dansuri „Tocu”, „Bobocica” şi ”Ariciul”, precum şi melodiile interpretate de cei doi solişti, Luiza Turcu şi Alex Golfin, au adus veselia pe chipurile tuturor celor prezenţi.

Printre invitaţii sărbătorii de la Călăraşi s-a remarcat şi Ansamblul Folcloric „Brâuleţul” al Casei de Cultură din Turceni, judeţul Gorj. Îmbrăcaţi în costume populare de o frumuseţe aparte, cusute într-o paletă bogată de culori, dansatorii care au deja un palmares impresionant, cu participări la festivalurile naţionale şi internaţionale, s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind răsplătiţi cu multe aplauze.

Format din copii talentaţi ai căror paşi sunt ghidaţi de un meastru de renume al dansului popular, coregraful Ionel Garoafă, Ansamblul Folcloric „Ion Şerban” din Işalniţa a încântat audienţa, dansurile lor mergând la sufletul celor prezenţi.

Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” din Bechet, localitatea învecinată, a participat, ca în fiecare an, atât la parada costumelor populare, iar apoi a urcat pe scenă pentru un mic recital. Repertoriul acestei ediţii a cuprins două suite de dansuri şi melodii populare interpretate de solistele Gîdăr Karla şi Arsene Georgiana-Maria care au doar 7 anişori.

Oaspeţi din Olt, aflaţi pentru prima dată la Călăraşi

Pentru prima dată la Călăraşi s-a aflat Ansamblul Folcloric „Florile Grădinilor” din localitatea Grădini, judeţul Olt. Ansamblul a fost înfiinţat în 2015 şi este compus din 25 de membri, toţi elevi la Şcoala Gimnazială „Neda Marinescu” din localitate. Deşi nu are în spate mulţi ani de când funcţionează, grupul folcloric se bucură deja de o bogată activitate, iar repetiţiile dese îşi spun şi ele cuvântul. Invitaţii din Olt au adus cu ei un repertoriu foarte frumos, alcătuit din jocuri tradiţionale din zonele Romanaţul şi Olteniei, precum „Hora la comandă”, „Rustemul de la Studina”, „Alunelul de la Studina”, ”Trei păzeşte de la Dunăreni” şi „Brâuleţul de la Goicea”. Tot Ansamblul „Florile Grădinilor” au venit şi cu „Căluşarul”, un dans ritmat care este, de fapt, emblema acestui grup folcloric şi care a impresionat audienţa, tehnica şi paşii bine aleşi de către coregraful Cristinel Velea fiind răsplătite cu multe aplauze de către toţi cei prezenţi în public.

Călărăşenii au avut oaspeţi şi din comuna Daneţi. Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Căminului Cultural din localitatea amintită au participat şi ei, tot prima dată, la spectacolul dedicat folclorului oltenesc de la Călăraşi. Sub îndrumarea artistică a coregrafului Ionel Garoafă şi sub coordonarea directorului Căminului Cultural, Mugurel Drîmboi, dansatorii din Daneţi au prezentat două suite de dansuri populare, care au fost apreciate de cei prezenţi.

Ansamblul „Bordeiaşul” a fost primit cu ropote de aplauze

Cel mai aplaudat grup a fost, bineînţeles, Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul”, cu care toată suflarea din Călăraşi, de cel mai tânăr şi până la cel mai bătrân dintre localnici, se mândreşte. Un ansamblu cu tradiţie deja, fiind înfiinţat în anul 1992 la iniţiativa primarului Vergică Şovăilă, a adunat deja un palmares impresionant. În prezent, este coordonat de Olimpia Şovăilă, iar în spatele performanţei de acum se află repetiţiile dese, programate săptămânal şi respectate cu deplină conştiinciozitate. Anul trecut, de pildă, Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” a reprezentat cu mândrie localitatea Călăraşi la cele trei spectacole susţinute în regiunea Trento, din Italia, iar în acest an, în luna septembrie, dansatorii vor merge în localitatea Chartres de Bretagne, din Franţa, cu care comuna Călăraşi are consfiinţită o relaţie de înfrăţire încă din anul 2000. În spectacolul de ieri, au prezentat dansuri şi cântece populare interpretate de solista grupului, Alina Bîrzăneanu, care a obţinut recent şi trofeul festivalului-concurs „Flori de liliac”, desfpşurat la Craiova. Mari emoţii a avut solista Bianca Popa, care s-a aflat pentru prima dată pe scenă, acesta interpretând cântecul oltenesc „Măi neicuţă, măi gorjene”.

 Vecinii bulgari le-au fost aproape călărăşenilor

Şi în acest an, invitaţii de onoare ai sărbătorii de la Călăraşi au fost dansatorii Ansambulului Folcloric „Valurile Dunării„ din localitatea Leskoveţ din Bulgaria, care au onorat invitaţia organizatorilor, prin prezenţa primarului Galina Svetozarova, care a venit însoţită de coordonatorul ansamblului, prof. Nina Geneva. „Participă pentru a doua oară la ziua localităţii noastre şi, de fiecare dată, ne impresionează cu cântecul, dansul şi portul popular din zona Bulgariei. Au participat la multe spectacole, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, şi au adunat în palmares multe premii. Ansamblul este format din elevi, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, care sunt extrem de talentaţi în dansurile tradiţionale. Sperăm că ne vor onora cu prezenţa şi la viitoarele ediţii”, le-a urat „bun venit”, edilul localităţii, Vergică Şovăilă. Pe seară, localnicii au fost delectaţi cu un concert de muzică populară susţinut de renumiţii interpreţi Olguţa Berbec, Lavinia Bîrsoghe, Liviu Dică şi Marius Măgureanu. Călărăşenii au avut parte şi de un spectacol de muzică uşoară susţinut de formaţia Hot Leeks. Sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

Reportaj realizat de LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN