Noutatea din Regulamentul General de Protecţie a Datelor

0
430

Funcţia de responsabil cu protecţia datelor reprezintă una dintre noutăţile Regulamentului General de Protecţia Datelor care va fi aplicabil începând cu data de 25 mai 2018, a declarat Alina Savoiu, şef al Biroului juridic şi comunicare al ANSPDCP, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

SavoiuÎnfiinţarea postului de responsabil de protecţia datelor în cadrul unei companii va fi obligatorie în sistemul public, cu excepţia instanţelor de judecată, iar la nivelul sectorului privat, numai în măsura în care se realizează anumite tipuri de prelucrări care implică riscuri sau prelucrări de date sensibile pe scară largă, precum existenţa unui volum semnificativ de date sau a unei arii geografice răspândite, a explicat Alina Savoiu, reprezentanta Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). „Responsabilul de protecţie a datelor poate fi desemnat din rândul salariaţilor proprii, poate fi desemnată o persoană sau poate fi creat un compartiment care să aibă mai multe persoane şi un şef, iar acela acţionează ca ofiţer de protecţie a datelor, fie se poate apela pe un contract de prestări servicii la diverse firme cu variate domenii de activitate: consultanţă, avocatură sau IT”, a spus Savoiu.

        protectie_11998300-400x224În cadrul noului regulament se prevede o extindere a drepturilor clienţilor companiilor. „De exemplu, în cazul dreptului de informare, se prevăd mai multe informaţii care trebuie date către clienţii companiilor, atât în cazul informării directe, când datele se obţin de la persoane, cât şi în cazul informării indirecte. Pe lângă informaţii precum scopul, destinatarii şi drepturile, mai intervin informaţii suplimentare legate de perioada în care se stochează datele, de temeiul legal al prelucrării, de dreptul de a se adresa cu plângere autorităţii”, explică Alina Savoiu.

        Un alt element de noutate constă în regimul sancţionator. Nivelul sancţionator a fost stabilit între 10 şi 20 de milioane de euro. De exemplu, pentru încălcarea drepturilor persoanelor vizate se poate ajunge la 20 de milioane de euro. Măsurile de ştergere a datelor, interdicţia şi suspendarea de prelucrare a datelor rămân valabile, subliniază Savoiu