Sărbătoare cu tradiție, la Călărași!

0
325

Comuna Călărași s-a aflat, ieri, în mare sărbătoare, iar acest lucru se putea observa de cum intrai în localitate. Steaguri tricolore fluturau pe marginea străzii și o mulțime de copii, în costume naționale, umpluseră curtea Căminului cultural. Zilele comunei s-au ținut în aceeași zi cu sărbătoarea Înălțării și a praznicului Sfinților Constantin și Elena, ocazie pentru toți localnicii să lase munca deoparte și să vină să petreacă. Momentele de festivitate au fost, și de această dată, numeroase, lăsând tuturor impresia că au participat la un adevărat regal de folclor, vedetele fiind cei peste 200 de copii sosiți din trei județe ale sudului țării. Laolaltă cu grătarele pe care au sfârâit micii, s-a încins și petrecerea la care au luat parte toți locuitorii comunei.

Alaiul a fost deschis de elevii Școlii Gimnaziale Călărași, care au purtat, cu mândrie, frumoasele costume populare care amintesc, prin podoabele lor, de sudul oltenesc. În spatele lor, s-au rânduit alți și alți participanți, toți gătiți ca pentru o zi de mare sărbătoare. Maramele albe ale fetelor, prinse la ureche cu câte un boboc de tranadafir și pălăriile de ușoare, împletite din fire de paie, își săreau în ochi și bucurau oricui privirea. Cât era de largă curtea Căminului cultural, toată era plină de copii de toate vârstele care, în ciuda soarelui ce ardea teribil, erau pregătiți să străbată comuna și să-i cheme pe toți alături de ei. Când trăsura trasă de doi cai negri și împodobită cu covoare oltenești s-a urnit din loc, iar taraful a dat semnalul de pornire, panglica albă pe care o formau participanții s-au pus și ea în mișcare.

Parada costumelor populare

De fiecare dată este o încântare să admiri o astfel de paradă a tradițiilor populare, mai ales că veșmintele pe care le poartă elevii sunt diferite. Unele sunt în două culori, alb și roșu, altele au iile cusute cu altițe colorate, iar alte sunt împodobite cu fir strălucitor pe poalele costumelor. Și asta pentru că, din alaiul de Ziua comunei Călărași, fac parte  invitați din alte comune învecinate, și chiar din alte județe, cum ar fi Turceni din Gorj sau Ianca din județul Olt. Chiar dacă fiecare a purtat câte o pancartă pe care era scris numele localității din care proveneau, copiii s-au simțit foarte bine împreună, au dat chiote și i-au invitat pe cei care-i priveau de pe marginea străzii să li se alăture. În mijlocul lor a fost chiar primarul Vergică Șovăilă, alături de viceprimarul Lache Răduț și consilieri, și aceștia parcurgând întreg drumul pe jos, în ciuda căldurii foarte mari care se lasă mai cu seamă peste valea Dunării.

Distracție mare pe stadionul din comună

Ca în fiecare an, centrul distracției a fost pe stadionul din comună. Talentații dansatori – pentru că fiecare a reprezentat câte un grup – au urcat pe scenă unde au susținut recitaluri, fiind aplaudați de localnicii care s-au aflat în publicul. Înainte de toate, primul Vergică Șovăilă a ținut să le ureze tuturor „La mulți ani!” pentru ziua comunei și pentru sărbătoarea de Sfinții Constantin și Elena. ”Am ajuns la cea de-a 11-a ediție a comunei Călărași. Îmi aduc aminte cum, în 2004, chiar pe acest stadion, am stabilit împreună cu toți locuitorii comunei ca de Sfinții Constantin și Elena să fie ziua comunei. Aș vrea să le mulțumesc tuturor copiilor care au mers pe străzi pentru a arăta tuturor cât de frumos este costumul popular oltenesc”, le-a transmis Vergică Șovăilă tuturor localnicilor. Fiecare ansamblu focloric care a urcat pe scenă a primit câte o diplomă și un trofeu pe care să le țină amintire.

Invitați din trei județe

Primii care au urcat pe scenă au fost elevii ansamblului „Ropota” din Ciupercenii Noi, coordonați de profesorul Emil Tigaie. Cunoscuta interpretă Rozica Petra, care este și una dintre personalitățile cu care se mândrește comuna Călărași, i-a prezentat pe aceștia, ca și pe toți ceilalți mici artiști. Spectacolul a continuat cu recitalurile unor copii, vedete în devenire, cum ar fi micuța Veniamina Criveanu din Calafat, care a interpretat cântecul „Mărioară de la Gorj”. Grupul de călușari din Ciupercenii Noi a atras toate privirile, jucând un dans din bătrâni. Prezenți de fiecare dată la ziua comunei Călărași, ansamblul „Brâulețul” din Turceni a venit în fața publicului cu o suită de jocuri oltenești. Cornelia Corleanu a impresionat audiența cu un fragment dintr-o doină, „Codrule, codrule frate”, pentru care a primit aprecieri și din partea solistei Rozica Petra, aceasta recunoscând că este o doină greu de interpretat.

Ansamblul „Bordeiașul” a impresionat publicul

Din județul Olt, comuna Ianca, a venit ansamblul „Izvorașul”, care i-a încântat cu momentele artistice pe localnici.Deși înființat recent, ansamblul „ Doina Mischiului” are deja un repertoriu bogat și a reușit să atragă aplauzele publicului. În centrul atenției a fost însă ansamblul „Bodeiașul” din Călărași, care a prezentat mai multe suite oltenești. Pregătirile intense și-au arătat rodul, dansatorii ridicându-se la nivelul unor dansatori profesioniști. Nu întâmplător, imediat după aceștia au urcat pe scenă profesioniștii de la ansamblul „Maria Tănase” din Craiova. Alături de ansamblu au cântat Cristi Bănățeanu, Lavinia Bârsoghe, Nelu Bîțână, Mirela Zisu, Nicu Dumitrică. Răspândiți pe la grătarele care înconjurau stadionul, oamenii nici nu au simțit când a trecut timpul. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii care a putut fi admirat în jurul orei 21.00. Edilul Vergică Șovăilă și-a plus în plan ca ediția următoare să fie și mai frumoasă decât cea care tocmai s-a încheiat.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU