Muzeul Păpușilor se mută la Teatrul „Colibri”! Craiovenii l-ar putea vizita chiar din această toamnă

0
511

După ce, mai bine de patru ani, casă le-a fost… Casa Băniei și după ce, în 2011, inițiativa reunirii lor într-un muzeu a fost răsplătită de UNITER cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile, păpușile își găsesc locul la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”. De aproape două săptămâni, cele aproximativ o sută de exponate au părăsit încăperile de la parterul Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, urmând ca, alături de alte o sută, să facă parte din prima secție muzeală deschisă pe lângă un teatru de păpuși din România. Cu acte în regulă, ne asigură managerul de la „Colibri”! „Practic, înființăm o nouă instituție”, spune Adriana Teodorescu, care speră ca muzeul să poată fi vizitat din toamna acestui an, odată cu redeschiderea noii stagiuni artistice, 2015-2016.

Prima şi unica expoziţie permanentă a teatrului de păpuşi românesc a apărut în Craiova la inițiativa Asociaţiei Culturale „GAG”, reprezentată de teatrologul Adriana Teodorescu și scenograful Eustațiu Gregorian, din preocuparea pentru revigorarea artei animaţiei din România. Micul muzeu a fost inaugurat pe 20 ianuarie 2011, odată cu redeschiderea Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, după lucrările de consolidare și restaurare a acesteia și reamenajarea expoziției permanente.

Expoziție constituită din donații, inclusiv internaționale

Zâne, domniţe, vrăjitori, regi, regine, animale fermecate, prinţi – toată această lume de poveste a încăput în două dintre încăperile de la parterul Casei Băniei. Păpuşile și elementele de decor expuse au fost donate de teatre fie din România (Alba, Braşov, Arad, Constanţa, UNATC Bucureşti – prin Catedra de actorie păpuşi-marionete), fie din Serbia (Subotica) şi Ungaria (Szeged), dar şi de artişti independenţi, precum scenografa Cristina Pepino, regizorul Cristian Pepino şi marionetista Adela Moldovan.

«Cu poveşti şi vârste diferite, unele au avut nevoie de recondiţionare, altele sunt pur şi simplu impecabile. Unele au fost întoarse din drumul spre groapa de gunoi, altele au fost păstrate în lăzi şi condiţii speciale, după cum i-a lăsat inima şi i-a dus capul pe decidenţi. Regretul meu cel mai mare este că mii, zeci de mii de păpuşi, creaţii formidabile ale unor mari artişti români, au fost distruse de nepăsare, în primul rând. Dar probabil că păpuşile noastre au un înger al lor care le-a salvat şi le-a găsit această minunată casă», declara Adriana Teodorescu, azi manager al Teatrului „Colibri”, la momentul deschiderii expoziției de la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.

UNITER premia proiectul într-o vreme în care teatrului îi lipsea sediul…

Marea bucurie pentru inițiatorii proiectului, totodată o recunoaștere a efortului și meritelor lor, a venit în primăvara aceluiași an, când, în cadrul celei de-a XIX-a Gale a Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizată la București, Asociaţia Culturală „GAG” a fost răsplătită cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Mai precis, pentru Muzeul Păpuşilor. „O clipă nu ne-a trecut prin cap că un astfel de muzeu ar putea să primească un premiu!”, mărturisea la vremea respectivă Adriana Teodorescu. Totodată, teatrologul trăgea un semnal de alarmă vizavi de soarta teatrului de păpuşi în Craiova, pe-atunci fără un sediu propriu.

 „Va fi cel mai mare muzeu al unui teatru de păpuși din România”

Cum în toamna anului 2013 Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” s-a mutat, în sfârșit, în casă nouă, primind în administrare, de la Primăria Craiova, actualul sediul, situat pe Calea București nr. 56, managerul Adriana Teodorescu s-a gândit că este timpul ca păpușile „să se întoarcă acolo unde le este locul”. „Nu pot decât să le mulțumesc tuturor celor de la Muzeul Olteniei, de la portar la director, pentru găzduirea în această perioadă și pentru faptul că au înțeles că păpușile au acum, în Craiova, o casă”, a subliniat aceasta, anunțând „amenajarea unei secții a unui muzeu de teatru de păpuși – prima din țară, de altfel”.

«La Teatrul „Colibri” vom amenaja o secție muzeală așa cum a fost la Casa Băniei. Adică va avea toate datele și toate coordonatele unui muzeu: un anume gen de expunere, orar de vizitare, taxă de intrare», a precizat Adriana Teodorescu. Celor aproximativ 100 de păpuși și obiecte de recuzită și decor le vor fi adăugate încă 100, din patrimoniul Teatrului „Colibri”. „Va fi cel mai mare muzeu al unui teatru de păpuși din România, cu 200 de exponate, bune de vizitat! Nu putem decât să ne mobilizăm, pentru că, dacă stau să mă gândesc bine, înființăm încă o instituție! Mai sunt teatre în țară care au patrimoniu, au păpuși, dar pe care nu expun ca într-un muzeu”, a mai spus managerul de la „Colibri”.

***

Noul muzeu ar putea di inaugurat chiar în această toamnă, odată cu noua stagiune artistică 2015-2016, dacă întreaga procedură de înființare se va finaliza la timp. „Îmi doresc să îl deschidem undeva în toamnă. Nu știu însă dacă va fi posibil… Trebuie făcute și niște formalități ca să înființăm această secție de muzeu, trebuie să îndeplinim niște criterii”, a precizat Teodorescu. În viitor, Muzeul Păpușilor de la Teatrul „Colibri” va fi deschis nu numai vizitării, ci și donațiilor din partea oamenilor din breaslă și nu numai.