Călărași, comuna care respiră european

0
438

Deși soarele a încălzit puternic, ca întotdeauna, câmpia Călărașiului, mulți oameni au venit la Căminul Cultural – unul nou, de nerecunoscut – pentru a sărbători ziua comunei. Sute de copii au purtat cu mândrie costumele populare, venind special din tot județul, dar și din Gorj, de la Turceni, pentru a-i încânta pe localnici cu o impresionantă paradă a portului tradițional. Maramele albe și floricelele din părul fetelor, pălăriile de paie ale băieților și chiotele care au însoțit alaiul au amintit de timpurile de demult în care călărășenii obișnuiau să petreacă de praznicul Sfinților Constantin și Elena. Unică în felul său, parada a fost, dincolo de toate acestea, un prilej potrivit în care „lada de zestre” a comunei a fost scuturată de praf, localnicii din Călărași arătând că-și respectă tradițiile.

 

Primarul Vergică Șovăilă, Ion Prioteasa – președintele Consiliului Județean Dolj,, Claudiu Manda – liderul PSD Dolj și eurodeputatul Victor Boștinaru au tăiat panglica inaugurală a Căminului Cultural, clădirea cea nouă fiind în centrul atenției, ieri, la sărbătoarea comunei Călărași. Mulți localnici au venit special ca să vadă cum arată noua față a vechiului cămin la care s-a muncit aproape un an de zile. Pentru cei care știau și fosta incintă, lucrurile erau aproape de nerecunoscut.

Noul Cămin Cultural, o mândrie pentru localnici 

Totul este nou la Căminul Cultural, păstrându-se doar conturul inițial. Partea cea mai interesantă o reprezintă lojele laterale, cu balustrade din lemn. Zeci de copii, fete și băieți, îmbrăcați în costume populare și purtând ulcioare de lut în mâini, i-au întâmpinat pe oaspeții care au trecut pragul noii „case”. Căminul, unul luminos și cu finisaje ireproșabile, a fost un loc deosebit de primitor pentru toți. ”Un vis al meu s-a împlinit în această zi când, iată, inaugurăm acest cămin. Mulți dintre primari s-au gândit să facă biserici, noi am făcut și una și alta. Acest cămin l-am construit pentru tineri, pentru generații viitoare, pentru Ansamblul „Bordeiașul” care a fost înființat în urmă cu 50 de ani. Aici există și rețeaua Biblionet, cu cinci calculatoare conectate la internet, și o bibliotecă cu 15.300 de volume. Am început cu școlile, apoi cu dispensarele umane, drumurile, alimentarea cu apă și canalizarea. În acest an vom începe și amenajarea sălii de festivități de la Sărata. Muncim pentru acești oameni minunați, nu luăm nimic cu noi și nu vă urez decât să îl stăpâniți sănătoși”, au fost cuvintele primarului Vergică Șovăilă către localnicii din Călărași care au umplut sala Căminului Cultural.

Ion Prioteasa: „Omul sfințește locul”

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat la această sărbătoare, acesta înmânându-i primarului Vergică Șovăilă o plachetă în semn de recunoaștere a eforturilor depuse pentru modernizarea comunei: „Și noi vedem de foarte mulți ani că omul sfințește locul. Aveți unul dintre cei mai destoinici primari și ne face plăceresă spunem că Vergică Șovăilă este cel pe care îl alegi din foarte mulți primari buni. Călărașiul este singura localitate rurală care a fost introdusă în prima etapă a masterplanului de apă. Vorbim despre bani europeni, aproape un miliard de euro care au venit în județ. Dacă nu ar fi fost acești bani, am fi rămas cum mâna întinsă la bugetul național”. La rândul său, primarul Vergică Șovăilă a oferit o diplomă de excelență și o plachetă președintelui Ion Prioteasa pentru tot sprijinul acordat până acum comunei.

Au fost oferite plachete festive

O altă plachetă a fost înmânată și liderului PSD Dolj, Claudiu Manda, care a ținut să îl felicite atât pe primar, cât și pe localnici: ”Dacă pentru multă lume sunteți domnul primar Șovăilă, pentru mine sunteți «nea Vergică», prietenul meu, un om pe care îl știu de mai bine de 15 ani, de când eu eram foarte mic și dumneavoastră erați la fel de tânăr. Am venit cu mare drag la dumneavoastră, nu vin pentru prima dată în această localitate. Vin la prieteni, vin să vă felicit pentru tot ce ați făcut aici. Vă transmit salutul meu și al domnului deputat Valeriu Zgonea, colegul meu, colegul lui Mihai Viteazul”, a spus  deputatul Claudiu Manda.

 Eurodeputatul PSD, Victor Boștinaru, i-a felicitat și el pe călărășeni și autoritățile locale pentru ce au realizat în comună.

 Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, a remarcat preocuparea autorităților din Călărași pentru dezvoltarea culturii, amintind de faptul că aici a fost construită prima fântână în memoria inegalabilei Maria Tănase, care și-a dorit, prin testament, o fântână într-un loc secetos.

Fii satului, în recital special de ziua comunei

Un moment impresionant a fost regăsirea cu trei artiști renumiți care au pornit la drum tocmai de pe scenea – cea veche – a căminului cultural din Călărași. Rozica Petra, Lavinia Bârsoghe și Paul Negoiță au venit cu zâmbetul pe buze și bucurie în suflet în fața consătenilor lor, cântându-le din toată inima. Melodiile alese de fiecare dintre ei au fost unele speciale, de la începuturile lor. Mândrindu-se cu ei ori de câte ori au ocazia, localnicii i-au răsplătit cu aplauze. Nici primarul nu s-a lăsat mai prejos și le-a oferit diplome și simboluri care să le amintească de această frumoasă zi. Ansamblul „Bordeiașul” din localitate a fost la înălțime. Costumați în straie populare cusute în culorile alb, roșu și negru, tinerii dansatori i-au încântat pe cei prezenți cu o suită de sârbe oltenești care aproape că îi ridicaseră pe de scaune pe spectatori.

Parada costumelor populare

Urmând cursul unei frumoase tradiții care se respectă de zece ani încoace, peste 250 de tineri – elevi de la mai multe școli din județ – au pornit în alai de la cămin spre stadionul comunei, care se află între satele Călărași și Sărata. Coordonați de profesori și acompaniați de fanfară, tinerii au mers la pas pe drumurile comunei, fiind admirați de oamenii care ieșiseră la porți ca într-o adevărată zi de sărbătoare. Stadionul a fost punctul de întânire pentru toți localnicii, iar în momentul în care alaiul a sosit, aici s-a dat startul petrecerii. Scena a fost prea mică pentru dansatorii și soliștii care au fost invitați la sărbătoare, fiecare dorind să le transmită călărășenilor bucurie și bună-dispoziție. Nu au lipsit nici grătarele care fuseseră încinse încă de dimineață, mititeii și berea rece „dezlegându-i” pe localnici la petrecere.

De ani buni, Călărașiul întreține statornice relații de prietenie cu comunitatea din Chartres de Bretagne. Anual, au loc vizite reciproce încât, dacă francezii au descoperit frumoasele obiceiuri ale locului, și consătenii lui Vergică Șovăilă au descoperit modul de viață francez. Și, în plus, au mai dedus ceva: că francezii nu sunt cu nimic deosebiți, nici mai deștepți și nici mai europeni. Le-a surâs altfel șansa de-a lungul timpului. În rest, călărășenii respiră european, știu pentru ce votează duminică și știu de ce votează. O colectivitate trează, harnică, de veghe acum la cursul învolburat al Dunării, nu mai prididește cu muncile câmpului. Găsește însă răgazul necesar și pentru a zâmbi. Călărașiul are vestite formații de instrumentiști capabili să gâdile urechea ca nici o altă muzică de pe pământ.

 LAURA MOȚÎRLICHE și RADU ILICEANU