Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a fost primit ieri dimineaţă, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu. „Afirm că, după intrarea României în NATO şi UE, parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după revoluţie. Salutăm angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului NATO. (…) În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată a SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni URSS”, a declarat şeful statului la finalul discuţiilor. La rândul său, vicepreşedintele SUA a dat, la Palatul Cotroceni, mesaje puternice de susţinere a luptei anticorupţie în România, pe care a numit-o drept un act de „patriotism”. „Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul dintre motivele principale ale venirii mele a fost ca, de pe pământul românesc, să spun că vom onora articolul 5 din tratatul NATO, este o obligaţie sacră. Nici un aliat NATO nu este singur, noi ne protejăm unii pe alţii”, a precizat oaspetele american.
Ulterior, vicepreşedintele SUA a fost primit la Palatul Victoria de către premierul Victor Ponta, ocazie cu care Biden a subliniat că SUA sunt gata să acorde României ajutorul necesar pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia. „Noi suntem gata să asigurăm ajutorul necesar pentru dezvoltarea conductelor petrolifere din România”, a explicat acesta. „Reafirm angajamentul total de a ne îndeplini rolul pe care îl avem ca frontieră a NATO şi a UE, confruntată cu o situaţie fără precedent – provocările din partea Rusiei. Creşterea economiei ne oferă garanţia că putem fi puternici şi putem avea o dezvoltare ulterioară a relaţiilor economice. România poate fi un exemplu de succes în regiune, de securitate, de colaborare politică, de dezvoltare economică şi de funcţionare a instituţiilor democratice”, a precizat Victor Ponta la întâlnirea cu oaspetele american.
În discursul din finalul vizitei la Bucureşti, vicepreşedintele SUA a remarcat activitatea DNA şi ANI. „Mulţi dintre dumneavoastră, din Guvern sau din afara Guvernului, aţi luptat pentru îndepărtarea corupţiei. (…) DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis o mie de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste şase mii de cazuri de incompatibilitate (…) Desigur, sunt lucruri care mai trebuie făcute pentru finalizarea acestor cazuri”, a afirmat Biden. El a spus că, având în vedere cele menţionate, nu este de mirare că instituţiile anticorupţie din România sunt cotate cu cea mai mare încredere din partea populaţiei.
Marţi seară, premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că va discuta cu Joe Biden şi problema eliminării vizelor pentru cetăţenii români. „Problema (vizelor — n.r.) în acest moment este în Camera inferioară a Congresului, acolo unde Partidul Democrat, cel care este condus de Barack Obama şi Joe Biden, este în minoritate, dar cred că aceste presiuni constante pentru ambele partide, Partidul Republican şi Partidul Democrat, poziţia fermă pe care ministrul nostru de Externe, domnul Corlăţean, a avut-o faţă de Canada (…), deci un gen de atitudine demnă şi fermă, cred că ne va ajuta în mod clar să obţinem ceea ce românii pe bună dreptate îşi doresc şi merită, şi anume să nu mai călătorească cu vize în SUA, ci să beneficieze de ceea ce majoritatea ţărilor europene beneficiază”, a punctat Ponta.