Prefectura Dolj a emis un comunicat de presă cu privire la măsurile adoptate în perioada Sărbătorilor Pascale

0
357

Angajații structurilor M.A.I. de la nivel local vor fi la datorie, în această perioadă, pentru a se asigura că Sfintele Sărbători Pascale se vor desfășura în liniște și siguranță. Aşa arată comunicatul de presă emis de Instituţia Prefectului Dolj. Acesta vine după ce, ieri, 21 aprilie, reprezentanţii Guvernului în teritoriu au invitat ziariştii la o conferinţă de presă. Una de la care au lipsit tocmai gazdele. Măsurile de ordine impuse de MAI oricum erau direcţionate către mass – media prin structurile teritoriale.

 

Măsuri dispuse de către S.T.P.F. Dolj, în perioada Sărbătorilor Pascale

La nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, în următoareaperioadă, se menţin în continuare măsurile de adaptare atât a misiunilor, cât şi aresurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

Menţionez că la acest moment, prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, cât șiprin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor sederulează normal, fără a se înregistra blocaje, dar ne așteptăm ca în perioada următoaretraficul să se dubleze comparativ cu un final de săptămână obișnuit.

În această perioadă, a fost suplimentat numărul personalului planificat lacontrolul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.Astfel, la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, aproximativ 120de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control lafrontiera de stat.

Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/ieșire în/din ţară, dupăcaz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere afrontierei. De asemenea, dacă situația o impune vor fi folosite inclusiv stații mobile decontrol pentru fluidizarea traficului rutier, astfel încât, media timpilor de așteptare să seîncadreze în valori normale.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii Poliției de Frontierămenţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin, alături de care seefectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

Recomandări

Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care doresc să petreacăSărbătorile Pascale în afara graniţelor ţării să tranziteze frontiera națională prin toatepunctele de frontieră deschise în regim internaţional, respectiv : P.T.F. Giurgiu, P.T.F.Calafat, P.T.F. Bechet, P.T.F. Turnu Măgurele, P.T.F. Zimnicea, P.T.F. Călărași.

Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Traficon-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei – www.politiadefrontiera.ro, dar şila telefonul de informare al Poliţiei de Frontieră Române, 021.9590, care funcţioneazăîn regim permanent.

 

Măsuri dispuse de I.S.U. DOLJ ân perioada Sărbătorilor Pascale

În perioada 23-24.04.2022, pentru a preîntâmpina producerea de evenimente nedorite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al Judeţului Dolj, a înfiinţat puncte de lucru temporare, pentru micșorarea timpului de răspuns  în noaptea Învierii Domnului, ce vor asigura măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor precum şi acordarea primului ajutor medical calificat  astfel:

 • Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova va fi prezent cu o autospecială de lucru cu apă și spumă la:
 • Catedrala Episcopală „Madona Dudu”
 • Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”
 • Biserica Sfânta Treime
 • Detaşamentul de Pompieri Calafat va fi prezent cu o autospecială de lucru cu apă și spumă la:
 • Mănăstirea Maglavit

Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova,  Secţia de Pompieri Craiova,  Secţia de Pompieri Băilesti,  Secţia de Pompieri Segarcea și Garda 2 Intervenție Bechet vor desfășura misiuni de monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență în zona lăcașurilor de cult unde se preconizează prezența unui public numeros, din raioanele de intervenție.

Măsuri minimale de prevenire a incendiilor la obiectivele de cult cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşte

Ø           Privind lăcaşurile de cult:

 • desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult;
 • în situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor care nu sunt fixate ferm în pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase;
 • în cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu;
 • evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiectivele în care sunt amplasate schele;
 • efectuarea, prin grija factorilor de conducere din biserici şi mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu;
 • desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloacele de stingere proprii la îndemână (spre exemplu, stingătoare de incendiu) şi instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;
 • instruirea, de către preoţi, a participanţilor la slujbe asupra necesităţii păstrării calmului şi evacuării în ordine a lăcaşului de cult în cazul producerii unu incendiu;
 • parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să nu se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie a autospecialelor pompierilor sau să nu fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

Ø           Privind utilizarea lumânărilor şi a focului deschis:

 • instruirea, de către preoţi, a participanţilor la slujbele religioase de Sfânta Înviere, asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii şi, de asemenea, se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule (autoturisme, autocare, microbuze);
 • interzicerea utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor şi a curţilor lăcaşurilor de cult, precum şi a cimitirelor din vecinătatea acestor obiective, în contextul în care asemenea activităţi se desfăşoară, de regulă, premergător Sfintelor Sărbători de Paşte.

Ø           În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:

 • se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus;
 • concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
 • se vor anunţa de îndată serviciile de urgenţă profesioniste la numărul de apel unic 112 şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Ø           Vor fi respectate cu strictețe regulile și măsurile de prevenire și protecție împotriva noului virus SARS-COV-2.

Ø           purtarea măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite;

Ø           igienizarea frecventă a mâinilor după contactul cu mediul extern și evitarea ducerii mâinilor la nas, gură și ochi fără spălare/dezinfectare în prealabil;

Ø           evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței de minim 2 metri față de persoanele din jurul nostru.

 

Măsuri dispuse de I.P.J. DOLJ cu prilejul Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 350 de polițiști vor fi la datorie, zilnic, în acest sfârșit de săptămână, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică astfel încât Sărbătorile Pascale să fie celebrate în siguranță.

Dintre aceștia, aproximativ 250 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, 45 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale.

Poliţiştii vor acţiona în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și combaterea oricărui tip de faptă antisocială în special în zona lăcașurilor de cult.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere din județul Dolj, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente rutiere. Aceștia vor folosi aparate radar, aparate etilotest și Drug Test, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

*Sfaturi și recomandări pentru a petrece sărbătoririle în siguranță:*

Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, bazar, lăcaşe de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!

În aglomeraţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!

Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor!

Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele, iar dacă locuiţi la curte, manifestaţi atenţie şi la anexele gospodăreşti şi locurile unde adăpostiţi păsările şi animalele!

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită  în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

 

Măsuri dispuse de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova cu ocazia Sărbătorilor Pascale

In perioada 22 – 25 aprilie a.c., 60 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul slujbei de Înviere la biserica Madona Dudu din Craiova, la Mânăstirea din localitatea Maglavit și biserica „Sfinții Apostoli” din mun. Băilești, precum şi la alte manifestări organizate în localităţile Măceşu de Sus, Țuglui, Maglavit, Cetate, Moreni şi Unirea, din jud. Dolj. Totodată, 200 de jandarmi din cadrul IJJ Dolj vor participa în această perioadă la misiuni de menținere a ordinii publice, în sistem integrat, cu polițiști din cadrul I.P.J. Dolj

De asemenea, 120 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul slujbei de Înviere la următoarele lăcaşuri de cult: Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru” din Craiova, mânăstirile Sf. Ana, Vodiţa și Schitul Topolniței – jud. Mehedinţi, Cozia și Ostrov – jud. Vâlcea, Călui și Brâncoveni – jud. Olt, Sf. Treime, Lainici, Sf. Ioan Botezătorul și mânăstirea Logrești – jud. Gorj, precum şi alte locuri de agrement sau sărbători câmpeneşti, din localităţile Izvoarele – jud. Olt, Leamna și Vela – jud. Dolj. Totodată, 100 de jandarmi din cadrul aceleiași unități vor participa în această perioadă la misiuni de menținere a ordinii publice, în sistem integrat, în zona de competență.

Pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă cetăţenilor care vor participa la manifestările religioase şi sărbătorile câmpeneşti, precum şi pentru evitarea apariţiei unor situaţii conflictuale de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică, jandarmii recomandă participanţilor să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale, să manifeste atenţie pe timpul deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule, pe traseele de deplasare, precum şi pe timpul slujbelor religioase.

De asemenea, Jandarmeria recomandă cetăţenilor, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite ajutorul forţelor de ordine aflate în dispozitiv în situaţia în care este necesară intervenţia acestora sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.