Expoziție de cărți și documente, la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vrața

0
492

Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vrața din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 23 aprilie – 30 mai o expoziție de cărți și documente ce cuprinde scrieri despre Sfinții Chiril și Metodiu, precum și lucrări în alfabetul chirilic, sub genericul De la alfabetul chirilic la scrierile secolului XXI”. Expoziția este prilejuită de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor și Ziua Națională a Bibliotecarilor din România (23 aprilie), dar și de sărbătoarea Sfinţilor Chiril şi Metodiu (11 mai), consideraţi până astăzi părinţii unei culturi care a schimbat istoria lumii.

Potrivit reprezentanților bibliotecii doljene, Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților, de la cele tradiționale la cele digitale, toate aducând o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic, reprezentând unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

 

«Transformări majore au avut loc de-a lungul timpului și în privința scrierii. Pe teritoriul slav, trecerea de la cuvântul vorbit la cel scris se datorează eforturilor fraților Chiril și Metodiu. Ei au creat o limbă cultă pentru exprimarea de concepte profunde și subtile. Datorită personalității puternice, a realizărilor pe plan religios (traducerea Sfintei Scripturi) și plan cultural, a memoriei colective în care au rămas adânc întipăriți, Chiril și Metodiu au fost recunoscuți și cinstiți drept sfinți încă de la moarte.

Pe teritoriul românesc, scrierea chirilică reprezintă o pagină importantă din existența noastră și ne poate astăzi ajuta să înțelegem trăirea de aproape cinci sute de ani a strămoşilor noștri. Cărțile bisericești răspândite pe teritoriul românesc, începând cu secolele X-XV, au fost scrise în alfabetul sfinţilor Chiril și Metodiu, grafia rămânând aproape neschimbată. Înlocuirea integrală a alfabetului chirilic cu cel latin (trecând printr-un alfabet de tranziție) a fost decretată în România la 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza».