Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că va candida la funcţia de preşedinte ALDE, afirmând că toţi cei care vor vrea să candideze vor avea posibilitatea să se prezinte la Congresul la care va fi votată conducerea partidului, for în care vor fi adoptate şi patru rezoluţii.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, ieri, că nu va participa la Congresul ALDE, “convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om”, afirmând că are faţă de cei care l-au sprijinit datoria de a continua proiectul început în calitate de preşedinte al PC.
“Voi candida la funcţia de preşedinte ALDE. (…) Am stabilit să existe două moduri de prezentare a candidaturilor. Aceste candidaturi se vor trimite pe mail, CV-ul profesional şi politic şi vor fi urcate pe site-ul ALDE Bucureşti. Toţi cei care sunt candidaţi şi vor să se prezinte vor avea posibilitatea să o facă mâine (sâmbătă-n.r.) în timpul Congresului, la tribună”, a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
ALDE va alege astăzi conducerea formaţiunii– un preşedinte şi 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, dintre care 17 sunt vicepreşedinţi, iar 16 membri, cărora li se alătură 12 membri supleanţi, a spus Tăriceanu. “Alegerea se va face în mod liber, nu există listă. Se depun candidaturile şi în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi stabiliţi cei care devin membri în Biroull Politic Executiv. Primii 17 vor deţine funcţia de vicepreşedinte şi următorii 16 funcţia de membru”, a spus Tăriceanu.
ALDE va adopta şi mai multe modificări la statut. “Modificările la statut prevăd mai multe nivele de structuri de conducere şi anume Forul suprem în orice partid e Congresul, sub Congres este Delegaţia Permanentă, sub Delegaţia permanentă este Biroul Politic Central , sub Biroul Politic Central este Biroul Politic Executiv de care v-am vorbit înainte şi apoi este preşedintele. Sigur că structurile executive într-un partid sunt alcătuite în principal din preşedinte şi Biroul Politic Executiv. Aşa va fi la ALDE, urmând să utilizăm pentru anumite atribuţii şi celelalte structuri pe care le-am definit Biroul Politic Central şi Delegaţia permanetă (…)”, a spus Tăriceanu.