Sute de pelerini la mânăstirea Maglavit, de Izvorul Tămăduirii

0
722

SONY DSC

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a adunat multă lume în curtea mânăstirii Maglavit. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat o slujbă, apoi s-a mers într-un pelerinaj la locul în care ciobanul Petrache Lupu l-a văzut pe Dumnezeu. În prezenţa autorităţilor judeţene, care au participat la eveniment, primarul localităţii, Ion Dinu, a anunţat că, după 27 de ani, curtea şi terenul din împrejurimi, însumând 10 hectare, au revenit mânăstirii, printr-o donaţie a Primăriei Maglavit. Și în Craiova, s-au oficiat slujbe şi s-a sfinţit Aghiazmă Mică, pe care preoţii au împărţit-o enoriaşilor.

Ca în fiecare an, curtea proaspăt înverzită a mânăstirii Maglavit se umple de oameni, care vin special pentru a participa la slujba de Izvorul Tămăduirii. Fiind plasată în Săptămâna Luminată, pentru mulţi dintre aceştia este ca şi cum ar fi o continuare a Sfintelor Paşte. Coşurile cu ouă roşii şi bucăţile de cozonac se împart, şi în această zi, pentru sufletele celor dragi ai lor. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când foarte mulţi enoriaşi, care au venit şi din satele învecinate, au bătut drumul până la mânăstire pentru a luat parte la sărbătoare.

Pelerinaj la salcia lui Petrache Lupu

SONY DSC
SONY DSC

Slujba a fost oficiată în biserica mare – care este repictată în proporţie de 95% – de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, aflat în mijlocul unui mare sobor de preoţi. După ce le-a vorbit tuturor celor prezenţi despre semnificaţia sărbătorii, credincioşii au fost invitaţi să străbată, la pas, distanţa până la salcia lângă care, pe data de 31 mai 1935, Petrache Lupu l-a văzut pe Dumnezeu. Acesta avea atunci 17 ani şi era cioban, păscându-şi oile în jurul unei salcii, de care s-ar sprijinit chiar „Moşu”. Toţi oamenii care au fost prezenţi la slujbă au fost invitaţi, aşadar, să meargă în pelerinaj la locul salciei.

Primăria Maglavit a donat mânăstirii 10 hectare de teren

În slujbă au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa şi vicepreşedinţii Oana Bică şi Cosmin Vasile, precum şi parlamentari de Dolj: senatorul Claudiu Manda şi deputaţii Ion Călin, Eliza Peţa, Alexandra Presură şi Florinel Stancu. În prezenţa acestora, primarul localităţii, Ion Dinu, a dat o veste bună măicuţelor care se îngrijesc de această mânăstire, şi anume că terenul care reprezintă curtea şi împrejurimile – o suprafaţă totală de 10 hectare de teren – a intrat în proprietatea mânăstirii Maglavit, fiind o donaţie a Primăriei, din domeniul privat al comunei.

Slujbă deosebită la biserica „Sfântul Ilie”

apa (2)Și la Craiova, sărbătoarea a fost marcată în toate bisericile. Preoţii de la biserica „Sfântul Ilie”, din centrul istoric, au oficiat o slujbă, bucurând enoriaşii cu cuvinte de învăţătură şi un cor deosebit. În semn de sărbătoare, icoanele au fost împodobite cu cununi împletite din flori albe de margarete şi mărgăritare. „Este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Datează de acum 8.500 de ani, în timp ce împărat, la Constantinopol, era Leon. Chiar dinainte de a fi împărat, Leon avea obiciul să cutreiere pădurile, iar într-una din peregrinările sale a întâlnit un bătrân care era orb. I s-a făcut milă de el şi a încercat să îl ajute. Și atunci, încercând să îl scoată pe o cărare, a auzit o voce care îi spunea să meargă în pădure. I s-a repat vocea şi, ascultând-o, a intra în pădure, unde a găsit un pârâiaş. Cu apă de acolo, a uns ochii orbului şi omul s-a vindecat. Peste ani, când a ajuns împărat, Leon a ridicat o bisericuţă pe malul acelui pârâiaş”, ne-a mărturisit părintele Ion  Bădici, unul din preoţii parohi ai bisericii „Sfântul Ilie”.

Aghiazma Mică se poate consuma şapte zile

Preoţii spun că această sărbătoare de Izvorul Tămăduirii se serbează în Săptămâna Luminată, care se încheie în după-amiaza zilei de astăzi, fiind legătă de „izvorul vieţii noastre, adică Maica Domnului. De aceea noi când serbăm Izvorul Tămăduirii, o serbăm, de fapt, pe Maica Domnului, pentru că din ea s-a născut Hristos, izvorul vieţii veşnice şi izvorul a toate”, a mai spus părintele Ion Bădici. Vasele speciale în care se aşează Aghiazma Mică se pregătesc din ajunul sărbătorii, iar dimineaţa se umplu cu apă curată care se sfinţeşte. Enoriaşii asistă la Sfânta Liturghie, după care consumă întâi Paştele, şi apoi Aghiazma Mică, aceasta putând să fie consumată timp de şapte dimineţi la rând.