Venit la guvernare pe fondul unui vot masiv de încredere, actualul guvern transformă, de la zi la zi, în realităţi, promisiunile făcute în campania electorală, prin care social-democraţii au ieşit învingători detaşaţi. O realizare actuală este scăderea nivelului chiriilor celor care locuiesc în imobile aparţinând A.N.L. Modificarea este un răspuns social imediat şi tranşant la decizia politică pe care fostul Guvern condus de Dacian Cioloş a luat-o, dublând şi, chiar, triplând cuantumul chiriilor A.N.L. Municipalitatea craioveană a trimis la rândul său, deja, înştiinţări chiriaşilor în cauză pentru a depune cât mai urgent adeverinţele cu salariul brut pentru perioada aprilie 2016-martie 2017, în vederea recalculării valorii chiriei.
Coaliţia actuală de guvernare PSD-ALDE transpune în practică, deja, teme importante din campania electorală, cu precădere cele de natură socială. Astfel, o propunere prin care se dorea scăderea nivelului chiriilor celor care locuiesc în imobile A.N.L. era pusă, până mai acum ceva timp, drept cap de listă în rândul actelor normative supuse dezbaterii publice, pentru ca, în proxima şedinţă de Guvern, iniţiativa să fie introdusă suplimentar pe ordinea de zi şi adoptată în data de 06 aprilie a.c., prin O.U.G.
Vor plăti mai puţin cu 17 – 25%
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, stabileşte o Ordonanţă de Guvern adoptată la 06.04.2017, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Modificările aduse au scopul să asigure protecţia socială persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei.
S-a umblat la mai multe paliere de fiscalizare. Acum, chiria va fi de maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară. Poate ajunge şi la maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Un ultim prag este cel de maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.
De fapt, la ce s-a umblat?
Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe A.N.L. are loc în condiţiile în care, prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern, se diminuează: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei. Coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Craiova, care este localitate de rangul 1. Totodată, coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. Pentru municipiul Craiova, locuinţele ANL de pe bulevardul Oltenia vor avea chirii mai mici, fiind realizate înainte de 2004, după cum cele situate pe str. Potelu vor fi mai mari, întrucât au fost construite mult mai târziu.
Primăria Craiova, pregătită să micşoreze chiriile
Municipalitatea craioveană a trimis deja încunoştiinţări chiriaşilor A.N.L. pentru a aduce adeverinţe cu salariul brut realizat în ultimele 12 luni calendaristice, respectiv în intervalul aprilie 2016-martie 2017. Se estimează că vor fi scăderi ale cuantumului chiriilor cu 17 şi chiar 25%. Mai mult, cei care vor înţelege să aducă cât mai repede posibil actele salariale doveditoare pot ajunge la o diminuare a chiriei cu 25-29%.
O altă veste bună care vin, de această dată, din partea Primăriei Craiova este supunerea la vot, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Local din 27 aprilie a.c., a Contractului Cadru de vânzare-cumpărare a locuinţelor realizate din fondurile A.N.L.
De remarcat că, în luna aprilie a.c., în mai puţin de trei săptămâni, Executivul şi-a onorat promisiunea electorală, iar Primăria Craiova în timp foarte scurt, iată că pune în aplicare OUG sus-precizată.
Locuinţele pentru tineri pot fi achizitionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Se poate cumpăra o locuinţă pentru tineri în rate vor fi achitate către autorităţile publice locale cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Dobânda este constituită din dobânda de referinţă a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale şi se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinţei. Prin Ordinul nr. 1.077 din 29 iulie 2016, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost stabilită o valoare de înlocuire de 1.757,88 lei/mp inclusiv TVA.