Jurnalistul Dan Tomozei, la Craiova: „România nu a dat semne, din păcate, că înțelege ce se întâmplă cu China”

1
1155

Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității din Craiova a găzduit, ieri, prezentarea celei de a doua ediții a volumului “Diplomația Panda”, semnată de Dan Tomozei, jurnalistul român acreditat la Radio China Internațional. Gazdele întâlnirii – Craiova fiind prima destinație preferată în turneul de promovare a cărții – au fost prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean și Roxana Petrescu, PR Manager al Grupului Editorial „Corint”, care a editat volumul. La eveniment au fost prezenți studenți, profesori și reprezentanți ai comunității de afaceri chineze din Craiova, iar principalele teme de interes au fost axate pe realitățile Chinei de azi, așa cum se văd ele din interior, dar și pe imaginea pe care o are România într-un moment în care justiția ocupă primul plan pe scena publică. Tema dezbaterii a captat interesul studenților craioveni care au adresat autorului foarte multe întrebări despre libertatea de exprimare și modul cum sunt respectate drepturile omului în China.

Jurnalist cu o carieră îndelungată în presa scrisă din România, Dan Tomozei se află, de mai bine de patru ani și jumătate, la Beijing, fiind angajat al secției de limba română a Radio China Internațional, limba română regăsindu-se printre cele 65 de limbi străini de aproape 47 de ani, mai exact de la data de 29 august 1968. Întâlnirea de ieri, de la Craiova, a fost prilejuită de lansarea celei de-a doua ediții a volumului ”Diplomația Panda”, care a apărut la Grupul Editorial Corint, în cadrul unui proiect finanțat de Radio China Internațional. „Cartea mea este o poză a ultimilor patru ani în care România nu a dat semne, din păcate, că înțelege ce se întâmplă cu China. Polonezii înțeleg foarte bine, la fel și ungurii. Noi avem un consulat la Hong Kong, cu trei angajați, care nu știu limba chineză și nu au un șofer. Trăim în lumi paralele (…). Dar nu vă spun nimic nou, sunt doar frustrările mele, care sunt și ale voastre, dar cu diferența că voi aveți un chin în plus pentru că le trăiți în fiecare zi”, și-a prezentat autorul, în doar câteva cuvinte, cartea.

„Se duc niște războaie pe care noi le preluăm”

În schimb, jurnalistul Dan Tomozei a pus accentul pe realitățile trăite de el la Beijing și, nu în ultimul rând, pe modul cum se vede țara noastră de acolo. „România nu are corespondenți acolo, prin urmare primește informații prin alte surse. Venim și preluăm mesaje americane, britanice sau franceze. Asta în condițiile în care SUA, Franța, Germania, Olanda dețin, în China, undeva spre 15% PIB chinez. PIB-ul  României reprezintă, în valoare chinezească, cam 2%. Este greu de înțeles de ce s-a ajuns la nivelul acesta, în condițiile în care România, până în 1990, chinezii priveau spre România ca spre un model occidental. Presa occidentală apără, prin războaie mediatice și psihologice, business-ul propriu în spațiul chinez. În condițiile acestea, vedem despre chinezi că sunt comuniști, că își bat copii, că își îndoaie și rup oasele ca să ajungă sportivi de performanță, că nu au drepturile omului, că nu au ce mânca. Sunt bazaconii pe care le găsim preluate, fără nici un fel de discernământ, în presa românească. Se duc niște războaie pe care noi le preluăm prin intermediul mass-media, fiind purtători de mesaje chiar împotriva propriilor interese”, a explicat autorul mecanismul prin care se construiește o imagine deformată a Chinei în exterior.

„Chinezii nu vorbesc urât despre țara lor”

La această ecuație, contribuie și România prin faptul că mesajele de la București nu sunt adaptate la realitățile asiatice, cu atât mai puțin la cele chineze. „Din punctul meu de vedere – și sunt conștient că sunt în total dezacord cu reprezentanții oficiali, am avut nenumărate discuții la Beijing, București și în Parlamentul României – reprezentarea României lasă extrem de mult de dorit în China. Nu doar pentru că oficialii trimiși la post nu au legătură cu spațiul asiatic. Noi, la nivel de stat – pentru că avem o presă liberă, pentru că suntem în democrație, pentru că traducem democrația exact așa cum o vedem la televizor sau din ce în ce mai puțin în presa scrisă –pierdem foarte mult pe mesaj diplomatic”. În opinia autorului, China este, în acest moment, „un model social, politic și economic” pe care nu l-a mai experimentat nici un alt stat. „Chinezii nu vorbesc urât despre țara lor, și asta se întâmplă nu doar în țară. Chinezii își iubesc țara pentru că ei cred în ceea ce se întâmplă acolo. În China, lucrurile sunt stabile. Dacă astăzi am pus cartea aici, mâine o găsesc tot acolo. Nu înseamnă că nu sunt nenorociri și acolo, dar, în momentul în care cineva a luat ce nu este al lui și este prins, nu avem ce să mai stăm la discuții”. Chinezii au o strategie interesantă pe educație, care diferită de cea a altor state și care vizează trimiterea a peste 300.000 de studenți la studii în exterior. „Imaginați-vă că este cât toată populația acestui oraș, deci toți locuitorii Craiovei pleacă… Din aceștia, 52% se întorc, restul rămân afară. Sunt chinezi care populează planeta și noi nu știm că ei există pentru că sunt împrăștiați la nivel planetar”.

„Dacă ești ministru, nu mai discutăm, ești condamnat la moarte”

Jurnalistul Dan Tomozei a abordat, în cadrul dezbaterii, și modul în care se aplică legea în China și ceea ce se întâmplă astăzi în România. „Nu o să vedeți spectacolul mediatic cu cătușe, așa cum se întâmplă la noi. Când cineva răspunde, și vorbim de miniștri, de lideri cu înaltă poziție în stat, lucrurile se întâmplă așa: l-au luat și îți dau o primă informație în media chineză, care nu este doar televiziune, ziar, radio, știrea respectivă este difuzată absolut peste tot, în metro, în taxi. La ora la care începe procesul, toată lumea vede și aude același lucru. Puterea exemplului în China este inimaginabilă. Dacă ești ministru, nu mai discutăm, ești condamnat la moarte. Vin americanii și spun că trebuie respectate drepturilor omului, dar cum controlezi 1,4 miliarde de oameni? Doar prin constrângeri și prin niște limite. Cine vrea poate să treacă și această limită, dar își asumă niște lucruri. Sunt trei miniștri care au primit pedeapsa cu moartea, dar cu amânare de doi ani pentru ca poporul să știe. În momentul în care se întâmplă execuția, primești dimineața o știre pe fluxul național despre toate păcatele lui în relație cu statul și se anunță că a fost executat. Nu vedeți spectacolul, pentru că asta nu este dezbatere publică”.

„Ce se întâmplă în România este înfiorător”

Arestările care se petrec acum, în România, prin  faptul că inculpații sunt prezentați pe canalele media cu cătușele la mâini, sunt văzute din China ca „înfiorătoare”. „Ceea ce văd de la Beijing că se întâmplă în România este înfiorător. Iar China, la nivel de stat, își spune întrebări. Radio China Internațional este vocea pentru exterior, este vocea pentru politică externă, o legătură a Beijingului cu cele 65 de state cu care este în colaborare, România sau limba română fiind una din acestea vorbite. În momentul în care România își permite să facă spectacolul dezagreabil, plăcut pentru circ, fără să ne dăm seama că ne tencuim, și pe interior și pe exterior, cu stare de anormal. În momentul în care nu poți explica ce se întâmplă în țara ta, îți rămâne un singur lucru, poate două: să renunți să dialoghezi despre țara ta sau să ai o atitudine critică, publică, ceea ce nu se întâmplă în China. Nu o să vedeți în China pe oricine criticând, la noi toată lumea se pricepe la orice. Stai și te întrebi: de ce se întâmplă asta și explicațiile nu le găsești astăzi și nici în cei 25 de ani, sub pretexta minciună, denumită democrație. Poți să te gândești că este absolut orice posibil în țara asta, iar făcând pasul înapoi, în China, lucrurile sunt așezate, schimbările se fac în timp”.

Următoarea carte pe care jurnalistul Dan Tomozei o va publica va fi despre statul chinez în secolul XXI-lea, în care va explica de ce soluția transformării economice în China a avut succes, comparativ cu modelul rusesc și modelul românesc.

LAURA MOȚÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN 

Comments are closed.