Încă 30 de zile după gratii pentru cei şase traficanţi de persoane craioveni

0
344

Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, prelungirea arestării preventive, cu încă 30 de zile, pentru cei şase membri ai grupării de proxeneţi şi traficanţi de minore doljeni destructurată de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni 26 martie a.c. Ei sunt acuzaţi că au racolat şi exploatat sexual în Craiova dar şi în Italia, Germania şi Irlanda mai multe tinere, unele dintre ele minore, iar pentru a le scoate din ţară au falsificat documentele necesare.

Judecătorii Tribunalului Dolj au admis, ieri, propunerea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi au prelungit cu încă 30 de zile arestarea preventivă a celor şase bărbaţi încarceraţi la sfârşitul lunii trecute pentru proxenetism şi trafic de persoane: „Dispune prelungirea măsurii arestării preventive pentru fiecare din inculpaţii Bancu Cristinel şi Durău Marius Alexandru – Sorin, cu câte 30 de zile, începând cu data de 27 aprilie 2015 până la data de 26 mai 2015, inclusiv. Dispune prelungirea măsurii arestării preventive pentru fiecare din inculpaţii Sărdaru Antonio, Jieanu Costel, Ciulean Marian-Daniel şi Popescu Robert-Cătălin cu câte 30 de zile, începând cu data de 26 aprilie 2015 până la data de 25 mai 2015, inclusiv. Cu drept de contestaţie in 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 21 aprilie 2014”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Reamintim că, joi, 26 martie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au descins la 15 locuinţe din Craiova, dar şi din comunele Mischii, Pieleşti, Murgaşi şi Teasc, aparţinând membrilor unei reţele specializate în proxenetism şi trafic de persoane. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat pentru continuarea cercetărilor mai multe telefoane mobile, dispozitive de stocare date, laptop-uri, unităţi de calculator, un Mercedes Sprinter despre care există date că era folosit în activitatea infracţională, un pistol neletal cu muniţie şi zeci de documente. Potrivit comunicatului Inspectoratului General al Poliţiei Române, „din cercetări a reieşit că, în perioada iunie 2014 – martie 2015, membrii grupării ar fi recrutat mai multe minore, pe care le-ar fi exploatat, prin obligarea la practicarea prostituţiei, pe raza municipiului Craiova şi în Italia, Germania sau Irlanda, încasând bani obţinuţi din aceste activităţi. În cazul unor victime, recrutarea, adăpostirea şi/sau transportarea în scopul exploatării sexuale s-ar fi realizat prin inducere în eroare (promisiuni de concubinaj/căsătorie) sau  prin constrângere fizică şi psihică”. O parte din victime ar fi fost trecute fraudulos frontiera de stat de către membrii grupării, prin prezentarea unor acte de identitate false sau declaraţii false de consimţământ ale părinţilor la plecarea în străinătate a copilului minor, după cum au mai precizat anchetatorii. În urma acţiunii, 11 persoane au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în vederea audierii. La finalul audierilor, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru şase dintre persoanele audiate. Este vorba despre Antonio Sărdaru, de 20 de ani, Costel Jieanu, de 48 de ani, Daniel Marian Ciulean, de 25 de ani, Cătălin Robert Popescu, de 19 ani, Cristinel Bancu, de 31 de ani şi Marius Alexandru Sorin Durău, de 20 de ani, toţi din Craiova.