15 ani de transplant hepatic, sărbătoriţi la Academia Română

0
374

Ziua Naţională a Transplantului a fost sărbătorită săptămâna trecută, la Biblioteca Academiei Române, printr-o serie de manifestări dedicate celor 15 ani de transplant hepatic. A fost un dublu-eveniment ştiinţific pentru că într-o altă sală a avut loc şi al 9-lea Congres anual Asociaţiei Medicale Române, la care a participat şi preşedintele filialei Dolj, acad. prof. univ. dr. Corneliu Sabetay. 

Cei 15 ani de transplant hepatic în România au însemnat un număr de 669 de operaţii de care au beneficiat 639 de pacienţi. În aceste condiţii, în deschiderea manifestărilor, la simpozionul „15 ani de transplant hepatic în România”, prof. Irinel Popescu, a subliniat  importanţa medicală şi socială a actului transplantului. La eveniment au participat nume importante în domeniul medical printre care prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Victor Zota, dar şi prof. Domenico Forti (Spitalul Niguarda, Milano, Italia) sau prof. Christoph Broelsch (Spitalul Universitar Essen, Germania).  Cei doi specialişti străini au colaborat cu echipa de medici români, Forti realizând alături de aceştia primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat, iar cel Broelsch, împreună cu aceeaşi echipă, efectuând primele operaţii de transplant hepatic de la donator în viaţă.

„România a crescut enorm din punct de vedere al transplantului”

Cu acest prilej au fost acordate peste 100 de diplome de excelenţă şi medalii dedicate marcării a 15 ani de transplant hepatic în România unor specialişti sau instituţii care s-au remarcat în domeniu. Pe 15 aprilie s-au împlinit 15 ani de transplant hepatic în România, 15 aprilie 2000 reprezentând data la care echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operaţie reuşită de transplant hepatic din spaţiul românesc, de la donator decedat. „România a crescut enorm din punct de vedere al transplantului. Au fost peste 300 de transplanturi de rinichi, 122 de ficat, 6 de pancreas, 4 de inimă şi peste 100 de cornee. Pentru anul 2015 se vehiculează primul transplant de plămâni în România, creşterea numărului de transplanturi de ţesuturi şi a celui de donatori. Impresionant a fost faptul că au participat şi cinci pacienţi cu transplant hepatic care au fost operaţi în urmă cu 15 ani. O manifestare de înată ţinută a fost şi Congresul anual al Asociaţiei Medicale Române”, a precizat acad. prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, care a fost prezent la cele două manifestări ştiinţifice găzduite de Biblioteca Academiei Române.