Deţinuţii craioveni au intrat în febra Sărbătorilor Pascale

0
206

În săptămâna de dinaintea Paştelui deţinuţii craioveni s-au pregătit să întâmpine aşa cum se cuvine Sărbătoarea Învierii. Chiar dacă se află în spatele gratiilor, persoanele private de libertate au ocazia să participe la activităţi religioase, dar şi la manifestări artistice.

Încă de marţi la sediul Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova persoanele private de libertate au primit vizita unui grup de voluntari care a oferit pachete cu alimente şi obiecte de igienă personală. Ieri, tinerii deţinuţi s-au deplasat la Penitenciarul Craiova, dar şi la Penitenciarul Pelendava, unde au susţinut un program artistic având ca temă Sărbătoarea Paştelui. Tinerii deţinuţi au prezentat semenilor de la cele două penitenciare cântece, schiţe şi momente vesele şi numere de dans. Foarte apreciată a fost şi expoziţia cu obiecte artizanale cu specific pascal realizate chiar în cadrul atelierelor ocupaţionale din penitenciar.

Acţiune caritabilă la centrul pentru persoane vârstnice

Aşa cum au precizat în mai multe rânduri reprezentanţii Penitenciarului de Minori şi Tineri, unul dintre obiectivele activităţilor de educaţie derulate în timpul detenţiei vizează creşterea interesului pentru implicarea voluntară în acţiuni de sprijin. O astfel de acţiune are loc astăzi, când un grup de opt tineri deţinuţi va vizita un centru pentru persoane vârstnice din Craiova pentru ale oferi acestora daruri şi pentru a le aduce puţină bucurie în suflet. „Pentru că Paştele, dincolo de semnificaţia religioasă înseamnă bunătate, toleranţă şi mai ales speranţă tinerii vor încerca să ducă cu ei spiritul Sărbătorilor de Paşte în rândul persoanelor vârstnice prin susţinerea unui program artistic şi prin oferirea unor daruri simbolice din care nu vor lipsi icoane realizate chiar de ei şi sfinţite la Catedrala Mitropolitană din Craiova, într-o activitate anterioară. De altfel, întreaga perioadă cuprinsă între 18 şi 24 aprilie a.c. este marcată prin derularea unor evenimente specifice, atât în afara locului de deţinere cât şi în interior”, a declarat Daniel Barbu, purtător de cuvânt al Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova.

Meniu special în ziua de Paşte

Pe parcursul întregii săptămâni şi în cadrul sectorului „Vizite” de la Penitenciarul de Minori şi Tineri programul a fost unul special aşa încât persoanele private de libertate să se simtă mai aproape de familie. Astfel, cu ocazia vizitelor acordate, deţinuţii au fost însoţiţi de educatori şi asistenţi sociali pentru a se stabili o legătură concretă şi eficientă între familie, deţinut şi penitenciar aşa încât măsurile de intervenţie recuperativă să dea roade. Tot în aceste zile se derulează la penitenciar competiţia internă de tenis de masă pentru persoanele private de libertate „Cupa Primăverii” şi concursul tematic „Obiceiuri Pascale”. Câştigătorii celor două întreceri vor fi recompensaţi cu diplome şi rechizite şcolare.

Din program nu lipsesc nici momentele religioase. Începând de ieri, preotul capelan voluntar al Mitropoliei Olteniei oficiază slujbe religioase dedicate sărbătorilor pascale, inclusiv Slujba de Înviere, la care vor putea participa toate persoanele private de libertate din penitenciar. Respectând tradiţia, în prima zi de Paşte persoanele private de libertate vor avea pe masă bucate tradiţionale şi din meniu nu vor lipsi ouăle roşii şi cozonacul.