Oltenia a dat ţării, de-a lungul anilor, foarte multe personalităţi care s-au remarcat în aproape toate domeniile, de la politică – marele diplomat Nicolae Titulescu – şi chiar medicină sau arheologie – descoperirile lui C.S. Nicolăescu-Plopşor fiind unele de referinţă pentru întreaga istorie a umanităţii. Muzeul Olteniei aşază în lumina reflectoarelor, prin intermediul unei expoziţii inedite, pe opt dintre numele sonore ale acestor locuri şi îi invită pe craioveni să le cunoască mai bine prin intermediul a peste 100 de piese de patrimoniu, care au fost scoase din tezaurul instituţiei cu ocazia celebrării Zilei Olteniei, aflată la prima ediţie.
O expoziţie inedită şi extrem de interesantă este deschisă, în aceste zile, la Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie şi Arheologie. Manifestarea „Personalităţi din Oltenia” are în centru profilul şi activitatea a opt dintre personalităţile reprezentative pentru regiunea noastră – diplomatul Nicolae Titulescu, arheologul C.S. Nicolăescu-Plopşor, academicianul Valentin Al. Georgescu şi juristul George Fotino, omul de litere Mihail Săulescu, medicul Aurelian Metzulescu, C.D. Fortunescu şi Nicolae Herescu. „Astăzi (n.r. – ieri) este o zi importantă, 21 martie, ziua oltenilor de pretutindeni. Cu această ocazie, dar şi în cadrul manifestărilor iniţiate de Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, ne-am gândit să organizăm o expoziţie dedicată personalităţilor care, de-a lungul timpului, au făcut foarte multe lucruri şi şi-au adus o contribuţie majoră, indirect, şi la cunoaşterea provinciei noastre. Sunt personalităţi care au fost importante nu numai pentru Oltenia, ci şi pentru întreaga Românie. Pentru că suntem şi în Anul Centenarului, cu atât mai mult se cuvine să ne amintim de aceste personalităţi ale Olteniei”, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
O expoziţie inedită despre câţiva dintre oltenii de geniu
Expoziţia cuprinde peste 100 de obiecte de patrimoniu aflate în tezaurul Muzeului Olteniei, toate fiind piese de o mare valoare istorică. „Este o expoziţie prin care noi încercăm să aducem în faţa publicului o serie de personalităţi care au marcat domeniile în care au activat. Pe lângă nume extrem de cunoscute publicului larg, cum este marele diplomat Nicolae Titulescu, am cuprins şi o serie de oameni remarcabili care, prin ceea ce au făcut, au lăsat o urmă atât în domeniul juridic, cum sunt George Fotino sau academicianul Valentin Georgescu, cât şi în domeniul medical, precum doctorul Aurelian Metzulescu. Fiecare obiect este important şi frumos, în felul său şi aşteptăm publicul craiovean şi nu numai să ne treacă pragul pentru a descoperi câteva din personalităţile pe care aceste meleaguri le-au dat ţării”, a lansat craiovenilor provocarea de a cunoaşte cât mai multe şi interesante lucruri legate de personalităţile Olteniei, Radu Dumitrescu – şef Secţie Istorie-Arheologie.
O carte de vizită a ministrului Nicolae Titulescu
Craiovenii care vor trece pragul acestei expoziţii – deschisă, cum spuneam, la Secţia de Istorie a Muzeului Olteniei – vor putea vedea obiecte care poartă amprenta marilor olteni. Sunt expuse fotografii sepia ale marelui diplomat Nicolae Titulescu, surprinse la Conferinţa de la Geneva, din anul 1932, sau de la Înţelegerea Balcanică, din 9 februarie 1934. Tot din activitatea sa politică se mai păstrează şi două cărţi de vizită – una din timpul mandatului de Ministru al Afacerilor Străine. O caricatură a lui Nicolae Titulescu, realizată în anul 1933, este păstrată şi scoasă la lumină, alături de o fotografie-portret a soţiei sale, Ecaterina. Printre obiecte deosebit de valoroase se află şi un album de fotografii, legat în piele albastră, deosebit de frumos, care a fost îngrijit de secretarul personal al lui Nicolae Titulescu şi care păstrează, între filele sale, potrivit muzeografilor organizatori, fotografii-mărturie cu elita politică a perioadei interbelice.
Paşaportul lui C.S. Nicolăescu-Plopşor
Un loc important în cadrul expoziţiei dedicate personalităţilor olteneşti îl ocupă, cum era şi firesc, renumitul arheolog şi culegător de folclor C.S. Nicolăescu-Plopşor. Sunt expuse câteva dintre cele mai valoroase descoperiri ale sale, între care colecţia de obiecte găsite în necropola de la Basarabi – brăţări de fier, o fibulă din bronz şi o sabie din fier, care aparţin secolului VIII d. Ch. Din perioada în care a activat ca şi director al Muzeului Olteniei (1946-1952), este prezentată o scrisoare de mână, în cerneală, pe care C.S. Nicolăescu-Plopşor o adresează, pe data de 11 noiembrie 1942, primarului Craiovei, pe care îl roagă „să preia sarcina bugetară” a instituţiei. Sunt expuse şi câteva din obiectele personale ale arheologului craiovean, printre care o fotografie alături de soţia şi cei trei copii ai săi, aflaţi la vârsta copilăriei. Un obiect inedit care se găseşte în patrimoniul Muzeului Olteniei şi care este prezentat în expoziţie este şi paşaportul acestuia, deschis la pagina pe care este înscrisă viza de călătorie în Anglia, data imprimată fiind 1 august 1932.