Administraţia Trump găzduieşte la Washington prima reuniune a coaliţiei împotriva Statului Islamic

0
59

dcMiniştrii de externe din 68 de ţări se reunesc miercuri la Washington pentru a conveni asupra paşilor de urmat în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, aceasta fiind prima astfel de reuniune a coaliţiei militare conduse de SUA de la alegerea preşedintelui american Donald Trump, în noiembrie 2016, relatează Reuters şi DPA.

Reuniunea va fi găzduită de secretarul de stat american Rex Tillerson. Trump a promis că va face lupta împotriva Statului Islamic o prioritate a politicii sale şi a cerut Pentagonului şi altor agenţii naţionale, în ianuarie, să prezinte un plan pentru înfrângerea grupării militante.

Militanţii islamişti au pierdut teren atât în Irak, cât şi în Siria, în condiţiile în care trei forţe separate, susţinute de SUA, Turcia şi Rusia, avansează în cadrul operaţiunii de preluare a controlului în oraşul sirian Raqqa, fortăreaţă a SI.

Reuniunea este prima a coaliţiei internaţionale de când forţele guvernamentale irakiene, susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA, au preluat anul trecut controlul de la Statul Islamic în câteva oraşe irakiene şi au eliberat estul oraşului Mosul.