Campanie antituberculoză desfăşurată de DSP Dolj

0
425

Având în vedere numărul mare de cazuri înregistrate în România, Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu mai multe spitale şi dispensare TBC din judeţ, dar şi alte instituţii vor demara, luni, o campanie împotriva tuberculozei.  

Campania se va desfăşura până pe data de 10 aprilie a.c., în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an nouă milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Nu mai puţin 1,3 milioane de pacienţi mor din cauza acestei afecţiuni. În plus, de trei milioane de persoane bolnave de TBC sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.

Aproape o mie de bolnavi în Dolj

În judeţul Dolj, la sfârşitul anului 2013, se aflau în evidenţă 987 de bolnavi din care 647 cazuri noi. 54 de persoane au murit din cauza acestei boli.

România ocupă, de altfel, locul cinci în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Europeană. De altfel, rămânem ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi mor în fiecare an.

Tuberculoza se regăseşte, la nivel global, printre primele trei cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. În anul 2012, aproximativ 530.000 copii au fost diagnosticaţi cu TB, iar 74.000 de copii au murit având drept cauză tuberculoza.

DSP Dolj va derula această campanie împreună cu reţeaua de luptă antituberculoasă din judeţ ce include Spitalul Clinic de boli infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Dispensarele Tbc din judeţ Craiova, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea. Alături de DSP vor fi şi primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, cabinetele de medicina de familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj şi Crucea Roşie Dolj.

Multidrog rezistenţa, o problemă tot mai mare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o jumătate de milion de persoane au fost infectate cu tulpini periculoase de tuberculoză (TBC) în 2012, însă mai puțin de una din patru dintre aceste persoane au fost diagnosticate corect cu această boală, restul riscând să moară din cauza medicamentelor greșit administrate sau lipsei unui tratament.

Cele mai recente date oferite de OMS arată că o treime din cele aproximativ 9 milioane de persoane infectate cu o anumită formă de TBC în fiecare an nu primesc tratamentul adecvat. Această situație a condus la o rezistență la medicamente la nivel mondial într-un ritm alarmant și a dat naștere la tulpini incurabile ale acestei infecții bacteriene – cunoscute sub denumirea de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) – care nu pot fi tratate cu medicamentele care se administrează în mod obișnuit în cazul acestei boli.