Să-i batem în linişte!

0
300

Ungaria – România

Budapesta, stadion: „Ferenc Puşkaş”, ora 21.30 (TVR1)

Ungaria: Bogdan – Vanczak, Varga, Liptak, Korcsmar – Elek, Koman – Hajnal, Pinter, Dzsudzsak – Szalai. Selecţioner: Sandor Egervar.

România: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Raţ – Bourceanu, Pintilii – Torje, Grozav, Stancu – Mutu. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).

 

„Tricolorii” joacă în seara aceasta la Budapesta în preliminariile Mondiale, contra rivalei tradiţionale Ungaria, dar publicul nu are acces pe arena „Ferenc Puşkaş”

Rivalitatea româno-maghiară se manifestă pregnant, permanent şi pe toate planurile. Astăzi e rândul fotbalului şi la Budapesta ar fi fost iureş dacă Ungaria – România se disputa cu public. Altfel, concurenţa rămâne la nivelul gazonului, unul prost pe „Ferenc Puşkaş”, între două echipe aflate în reconstrucţie, dar care speră la locul de baraj, cel lăsat la dispoziţie de Olanda, liderul grupei de Mondiale. Dincolo de rivalitate şi ambiţii, duelul pare echilibrat. E penurie de vedete, doar Mutu şi Dzsudzsak ieşind în evidenţă, maghiarul fiind pe val sub comanda lui Dan Petrescu la Dinamo Moscova, în timp ce „corsicanul” luptă cu recordul lui Hagi înainte de a se retrage. Ungurii au mai mulţi „stranieri” care chiar joacă, deşi nu la echipe de top, în timp ce România vine cu atuul unui campionat incomparabil mai bun, cu un schelet oferit de Steaua, care dă nu mai puţin de 9 jucători la lot. Gazdele au de partea lor gabaritul, fiind o echipă masivă, croită parcă pentru faze fixe, cele care nouă ne-au creat cele mai mari probleme de când Piţurcă a revenit la naţională, acesta putând fi capitolul decisiv, alături de ambiţie şi determinare. „Tricolorii” compensează la capitolul posesie, fiind mai „prieteni” cu mingea, însă terenul nu le va prii în seara aceasta, anulând plusul de tehnicitate. Ungurii au palmares direct favorabil, cu 12 victorii, 5 egaluri şi 5 eşecuri, însă ai noştri au fost superiori în ultimele decenii, în care s-a demontat practic „complexul maghiar”. România a câştigat ultimele 3 meciuri directe, două chiar în deplasare. A fost 2-0 în 2001 în preliminariile pentru Mondialul asiatic, dublă Marius Niculae, când selecţioner era Hagi, şi 1-0 într-un amical de acum 4 ani, gol Ghioane, când Răzvan Lucescu antrena naţionala. Piţurcă are şi el ascendent moral contra vecinilor din vest, în primul său mandat câştigând cu 2-0 la Bucureşti, goluri Adrian Ilie şi M. Niculae, meci marcat de revenirea lui Hagi în naţională, şi remizând la Budapesta, 1-1 (gol Viorel Moldovan). Nu am mai pierdut în faţa rivalei tradiţionale de 32 de ani, însă statistica nu este importantă în seara aceasta. Va conta totuşi absenţa spectatorilor din tribune, maghiarii pierzând mult din avantajul terenului propriu, pe care noi îi putem specula în retur pe „Arena Naţională”.

 

 

Victor Piţurcă:

„Pentru noi este doar un joc de fotbal, nu cred că mai există rivalitatea care exista odată. Valoarea noastră este puţin mai mare decât cea a Ungariei, iar asta îmi dă speranţe. M-ar mulţumi şi un rezultat de egalitate, depinde cum va evolua jocul. Terenul e foarte greu, dar trebuie să ne adaptăm. Mutu nu este arma noastră secretă, este un fotbalist cunoscut şi s-ar putea să se regăsească în primii 11. Este la un nivel bun de joc, deşi nu la cel mai bun, fiind la final de carieră.”

 

 

Adrian Mutu:

„Nu va fi un meci uşor, va trebui să muncim şi să alergăm mult, Ungaria e mult mai bună decât în ultimii ani. Trebuie să ne ridicăm la acelaşi nivel cu ei din punct de vedere fizic. Dacă voi purta banderola de căpitan, sper să-mi conduc colegii spre victorie. Am o vârstă, dar nu vârsta joacă fotbal ci felul în care te simţi, iar acum mă simt în formă. La dubla cu Turcia şi Olanda am venit mai mult pentru a aduce un plus de moral, nu eram o variantă de titular, acum e altă situaţie. Nu mă gândesc să bat recordul lui Hagi, nu e atât de important pentru mine, mă gândesc doar la meciul cu Ungaria”

 

Sandor Egervar

„Este un derbi, se întâlnesc două ţări vecine, iar rivalitatea fotbalistică este tradiţională. De asemenea, este un joc de şase puncte. Ca şi noi, echipa României este în construcţie, are o generaţie bună. Sunt încrezător că putem specula punctele slabe ale adversarilor, chiar dacă nu sunt foarte multe, şi trebuie totodată să stăm bine şi în apărare. Mutu este un jucător de mare valoare, dar sper să-l neutralizăm. Oricum, România dispune de mai mulţi jucători buni, nu ne vom concentra doar pe Mutu”

 

 

Preliminariile CM 2014 – Brazilia

Clasamentul grupei D

1. Olanda        4          4          0          0          13-2     12

2. Ungaria       4          3          0          1          10-5     9

3. România      4          3          0          1          8-4       9

4. Turcia          4          1          0          3          4-6       3

5. Estonia        4          1          0          3          1-6       3

6. Andorra       4          0          0          4          0-13     0

 

Celelalte meciuri de astăzi:

Andorra – Turcia – ora 20.15

Olanda – Estonia – ora 21.30 (Digisport 1)