Până cel târziu la începutul lunii mai a.c., 40 de biblioteci din Dolj – 37 comunale şi trei filiale din Craiova ale Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” – sunt invitate să aplice, în runda a patra, pentru programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Obiectivul acestuia este facilitarea accesului la mijloacele tehnologiei informaţionale, pornind de la faptul că peste 50% din populaţie, mai ales din zonele rurale, nu are acces la Internet.
Beneficiile programului au fost detaliate, ieri, în cadrul unei întâlniri cu primari şi bibliotecari doljeni organizate la sediul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” – instituţie coordonatoare pentru implementarea programului la nivelul judeţului Dolj –, la care au participat atât Scott Andersen, director adjunct al programului „Biblionet” în România, cât şi Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Dacă vor semna scrisorile de angajament, asumându-şi, astfel, o contribuţie minimă pe plan local, primarii din comune precum Murgaşi, Brădeşti, Işalniţa, Şimnic, Măceşu de Sus, Vârtop, Breasta, Predeşti, Unirea, Piscu Vechi şi altele vor putea beneficia gratuit, spre folosul comunităţii, de echipament IT – inclusiv de computere cu acces la Internet –, dar şi de programe de instruire pentru bibliotecarii din localităţile respective. De la simpla conversaţie cu rude ori prieteni aflaţi peste hotare la căutarea unui loc de muncă ori depunerea în format electronic a cererilor APIA pentru subvenţii în agricultură – toate vor putea fi la îndemâna tinerilor, dar şi celor mai în vârstă din satele doljene.
Până în prezent, în judeţul Dolj au fost dotate cu 176 de calculatoare şi echipamentele aferente 38 de biblioteci publice – comunale, orăşeneşti şi municipale, inclusiv Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi două filiale ale sale –, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ 900.000 de lei.
Una dintre cele mai importante investiţii în modernizarea bibliotecilor din România
Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea” este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR), Intuitext şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România. „Biblionet” se derulează pe o perioadă de cinci ani prin Fundaţia IREX – International Research & Exchanges Board, are o valoare totală de aproape 27 de milioane de dolari, iar finanţarea este asigurată de Fundaţia „Bill & Melinda Gates”.
În prima rundă de selecţie, desfăşurată în anul 2009, au fost introduse în program 12 biblioteci judeţene şi 235 locale. Odată cu runda a doua, începută în martie 2012 – în care a aplicat şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova –, numărul s-a extins cu încă 25 de biblioteci judeţene şi 685 locale. În cadrul rundei a treia, încheiată la sfârşitul lunii februarie a.c., s-au adăugat şi ultimele patru judeţe care nu aplicaseră (programul atingând, astfel, toate judeţele ţării), încă 565 de biblioteci locale fiind acceptate.
Scott Andersen: „Este o bună ocazie să profitaţi de acest program cu eforturi minime”
Aceste informaţii, precum şi detalii despre „Biblionet” au fost oferite, ieri, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, primarilor şi bibliotecarilor din comunele doljene care încă nu au aplicat pentru program, de Scott Andersen – directorul adjunct IREX, Nicoleta Traşcă – coordonatorul judeţean al programului şi Lucian Dindirică – manager al bibliotecii. Cu acelaşi prilej, i-a felicitat pe cei care au implementat programul şi i-a încurajat pe ceilalţi, care încă nu au făcut-o, Ion Prioteasa – preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
«Programul „Biblionet” este implementat în prezent în toate cele 41 de judeţe, iar până la finalul lui sperăm să îl introducem în peste 2.000 de biblioteci din ţară. Pot spune că el reprezintă mult mai mult decât simplul fapt de a dota bibliotecile cu calculatoare. În primul rând, oferă românilor acces gratuit la informaţie. Aceasta poate însemna lucruri mărunte, precum posibilitatea de a discuta cu rudele din străinătate prin intermediul programului Skype, dar şi lucruri mai importante, ca, spre exemplu, depunerea cererilor de subvenţie ale fermierilor pentru APIA. Şi totul este absolut gratuit! Ştim că nu beneficiaţi de foarte multe fonduri, consecinţă a crizei economice. Practic, calculatoarele şi software-ul vă sunt donate. În plus, bibliotecarii vor fi instruiţi despre cum să folosească echipamentele IT şi cum să lucreze cu cetăţenii din comunităţile lor. Este, deci, o bună ocazie să profitaţi de acest program, cu eforturi minime. Am lansat cea de-a patra rundă, în cadrul căreia puteţi să aplicaţi până la începutul lunii mai», li s-a adresat Scott Andersen potenţialilor beneficiari doljeni ai programului, adăugând că, recent, «„Biblionet” a primit distincţia de Campion Digital al României, acordată de preşedintele Comisiei Europene».
Comuna Gighera, exemplu de succes pentru implementarea „Biblionet”
Accent pe beneficiile programului a pus şi Lucian Dindirică. „Până în acest moment, în judeţul Dolj, 38 de biblioteci au aplicat, au câştigat şi au fost dotate cu echipamente într-o valoare destul de mare, câteva sute de mii de dolari. Pentru fiecare bibliotecă în parte însă valoarea nu depăşeşte, în general, 10.000 de dolari. Beneficiile pentru comunitatea în care există acest program sunt enorme. Dumneavoastră vă promit că vă veţi da seama în maximum două luni ce înseamnă „Biblionet” în comună, iar lui Scott Andersen nu pot decât să-i promit că îi vom lua toţi banii pe care vom putea să-i luăm, în încercarea de a include încă 40 de biblioteci comunale din Dolj în acest program», le-a spus celor prezenţi managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.
Pentru un exemplu de succes de implementare a programului din Dolj, invitat a fost primarul comunei Gighera, Ion Dăbuleanu, care a declarat că dotările „Biblionet” sunt utile nu numai tinerilor, care „pot beneficia astfel de anumite informaţii, ceea ce îi interesează pe dumnealor”, ci reprezintă un real ajutor în accesarea şi derularea unor proiecte şi programe care vizează întreaga comunitate. „Cred că a fost şi este un program de succes, motiv pentru care ar trebui continuat. Să aibă toate dotările şi celelalte localităţi care n-au intrat în etapele anterioare ale programului, iar, dacă se poate, cele care deja l-au implementat să beneficieze de o suplimentare a numărului de calculatoare”, a propus edilul.
Ce le este necesar autorităţilor locale din Dolj pentru a accesa programul
Invitate să aplice în runda a patra a programului „Biblionet” pot fi maximum 40 de biblioteci publice din Dolj. Pentru aceasta, instituţiile trebuie să îndeplinească doar câteva condiţii minime, după cum a explicat coordonatorul judeţean al programului, Nicoleta Traşcă: „E necesar să aveţi abonament la Internet cu bandă largă, o poliţă de asigurare pentru echipamente – foarte importantă, pentru că au existat cazuri în care acestea au fost furate –, asigurarea securităţii spaţiului din bibliotecă (pază sau gratii la ferestre sau supraveghere video) şi utilităţile (apă, lumină, căldură), pe care dvs. oricum le plăteaţi”.
Fiecare bibliotecă ce va fi acceptată în „Biblionet” va primi două până la patru computere, o imprimantă multifuncţională alb-negru, un scanner, un videoproiector, ecran de proiecţie, căşti web cu microfon şi un router wireless. Pe lângă dotarea IT, „Biblionet” constă şi în programe de instruire pentru bibliotecarii din localităţile respective.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:
«Acest program implementat în România a scos la iveală că numai 2% din copiii de ţărani absolvă o şcoală medie şi numai 1% din aceştia – o facultate. Este foarte grav ceea ce se întâmplă din acest punct de vedere. De aceea vă încurajez să aplicaţi pentru acest program, să obţineţi calculatoarele şi să ţineţi bibliotecile deschise. Bill Gates spunea într-un interviu că unu din patru angajaţi ai săi este român, ceea ce înseamnă că tinerii români sunt deosebiţi de iscusiţi. Nu se ştie la care dintre bibliotecile dumneavoastră ajunge un tip genial, care mai târziu să calce pe urmele lui Bill Gates!».