Cum a fost săltat de poliţişti un „senator” de-al lui Nicolae Giugea

0
134

Un proverb românesc spune că „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”. Şi de multe ori se dovedeşte a fi adevărat. La fel i s-a întâmplat şi prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. Pe timpul când încă se pregătea pentru campania electorală din 2012, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Nicolea Giugea s-a gândit că nu ar fi rău dacă şi-ar atrage o parte a populaţiei rome din Craiova. Aşa că a chemat la Prefectura Dolj nişte romi şi le-a spus că trebuie să îi organizeze. Că legal forma de organizare adoptată de prefect, Senatul Romilor, nu există este o altă poveste şi se pare că nu a deranjat, până la un moment dat, pe nimeni. Că acest Senat al romilor nu a prea funcţionat… probabil că asta s-a şi dorit. Asta nu înseamnă că unii dintre senatorii romilor din Craiova, desemnaţi de Nicolae Giugea, au stat degeaba şi nu au avut activitate.     

Nicolea Giugea

La data de 17 iunie 2011, publicam în cotidianul nostru un articol cu titlu „Prefectul de Dolj a constituit Senatul Romilor de la Craiova”, în care arătam cum prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, şi-a dat întâlnire la Prefectura Dolj cu aproximativ 50 de romi, unii dintre ei închipuiţi lideri ai comunităţii. Nicolae Giugea le-a explicat atunci romilor că i-a adunat la un loc pentru a-i organiza. Până să găsească forma de organizare a romilor a durat ceva timp, pentru că prima propunere a lui Nicolae Giugea a fost să îi constituie într-un grup de consilieri, dar a renunţat la această formă de organizare, pentru că avea deja consilieri. Cum i-a venit în minte nu se ştie, dar până la urmă le-a propus romilor prezenţi în sală să facă Senatul Romilor din Craiova. De ce nu a dorit să facă parte din acest Senat nu a dorit să explice, dar ţinut să precizeze acest lucru.

Unii dintre romii prezenţi la întrunire au părăsit sala

Că cei 15 senatori romi care constituie Senatul Romilor din Craiova nu au fost aleşi în mod democratic şi lista a fost scoasă din buzunarul unuia dintre cei prezenţi în sală este o altă realitate. Cert este faptul că acest Senat al Romilor a fost constituit la Prefectura Dolj în prezenţa prefectului Nicolae Giugea. Care este rolul Senatului Romilor? Păi l-a enunţat tot Nicolae Giugea, în data de 15 iunie 2011, când a înfiinţat acest organism, fără susţinere legală. Trebuiau ca cei 15 senatori să se întâlnească şi ei o dată pe lună să mai vorbească şi să îşi spună păsurile. Unii dintre romii prezenţi la întrunire au părăsit sala imediat ce au înţeles că nu vor fi plătiţi pentru întâlnirile pe care urmau să le aibă. Alţii poate că au înţeles că Nicolae Giugea nu este boier şi vrea doar să îi păcălească pentru  a-i aduce voturi.

Grupul format de Nicolae Giugea nu a ajutat comunitatea romă cu absolut nimic

Scopul întâlnirii dintre Nicolae Giugea şi unii lideri romi din Craiova a fost unul strict electoral. Pentru că, în realitate, acest grup format nu a ajutat comunitatea romă cu absolut nimic. Iar un exemplu în acest sens este cel al unei femei de etnie romă, care, zilele trecute, a protestat în faţa Prefecturii Dolj şi a Primăriei Craiova pentru că nu i-a fost admis copilul la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu”, unde, culmea, este director consilierul judeţean PD-L Corina Prica, colega de partid a prefectului Nicolae Giugea. Femeia susţinea că băiatul ei nu a fost primit la Colegiul Economic doar din cauza faptului că „este ţigan”. «Eu am vrut să îmi dau băiatul la „Economic”. Într-adevăr, avea medie mai mică, dar acum, dacă noi suntem ţigani, chiar nu mai avem nici un drept», a declarat femeia. Astfel de situaţii ar fi trebuit să rezolve Senatul Romilor constituit de Nicolae Giugea.

Unul dintre senatorii romi obliga femei să se prostitueze în străinătate

Dar unii dintre senatorii romi nu aveau cum să se ocupe de problemele comunităţii, pentru că aveau treburi mai importante. De exemplu, Gabi Alin Poenaru zis “Patrian”, senator rom uns de Nicolae Giugea în perioada ianuarie 2010 – martie 2012, împreună cu alţi trei compatrioţi, au racolat 14 tinere din judeţele Dolj, Gorj şi Argeş pe care le-au transportat în Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, pe care le-au obligat să se prostitueze. Care nu executa ordinele era mai întâi ameninţată şi apoi bătută. Astfel, gruparea senatorului rom Gabi Alin Poenaru a adunat peste 50.000 de euro. Când a fost desemnat senator al romilor din Craiova de Nicolae Giugea, Gabi Alin Poenaru făcuse deja aceste fapte. De altfel, el nu a fost „săltat” de Poliţie numai marţi, 20 martie a.c. Acum este cercetat în libertate şi se poate prezenta liniştit la întâlnirile lunare ale Senatului Romilor din Craiova.

Nu excludem posibilitatea ca această idee creaţă, cu înfiinţarea Senatului Romilor din Craiova, să îi fi fost sugerată prefectului Nicolae Giugea de purtătorul de vorbe Cristian Nedelcu, desemnat, mai nou, director la TVR Craiova. Deşi este greu de crezut că acesta ar fi putut avea vreo idee.