“Autostrada” Brestei se naşte direct printre maşini

1
148

Primarul Antonie Solomon le-a cerut constructorilor de la SC Delta ACM ’93 Bucureşti să croiască din strada Brestei “un soi de autostradă cu patru benzi”, pe care să o termine în două luni, şi nu în trei, cât este stipulat în contract. Partea cea mai dificilă e că asfaltul va fi turnat printre şirurile de maşini care vor trece, mult timp, prin zonă.

Ca şi în urmă cu două săptămâni, când a fost deschis şantierul asfaltărilor în cartierul Craioviţa Nouă, pe bulevardele Olteniei şi Tineretului, primarul Antonie Solomon a mers, ieri, şi pe strada Brestei pentru a asista la demararea lucrările de reabilitare. Prima menţiune pe care a făcut-o acesta a fost că asfaltul care se va turna nu va fi de proastă calitate, aşa cum se întâmplă în apropierea campaniilor electorale: “Astăzi (n.r. – ieri), la ora 10.00, încep lucrările pe strada Brestei, pe o porţiune de aproape 1.200 de metri. N-aş vrea să turnăm asfalt electoral, ci asfalt durabil. De aceea, în cadrul lucrărilor la pachetul de şase străzi, aş vrea ca, până în iunie, să fie rezolvate la nivel de binder, fără strat de uzură. Să fie măcar “la negru”, urmând ca stratul de uzură să-l turnăm ulterior”, a declarat Solomon, în prezenţa constructorilor de la SC Delta ACM 93 Bucureşti.

Din cele trei luni s-a ajuns la numai două

Solomon le-a cerut apoi constructorilor să se mobilizeze în aşa fel încât să poată termina lucrarea cu o lună mai devreme. Conform contractului, SC Delta ACM 93 Bucureşti ar trebui să redea strada circulaţie în termen de trei luni, dar Solomon a cerut să scurteze această perioadă la numai două. “Durata de execuţie este de aproximativ trei luni, dar eu spun că se va face mult mai repede, în două luni. Firma câştigătoare e obligată să lucreze zi-lumină, fiindcă e o stradă cu trafic deosebit”. Potrivit lui Solomon, constructorii trebuie să se grăbească deoarece vor exista probleme cu devierea traficului, strada Fulgerului nefiind aptă pentru preluarea circulaţiei. “Pentru ocolirea străzii Brestei, este nevoie de o deviere pe o serie de străzi care nu suportă traficul greu. Dar, cu sprijinul Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Locale, se va putea desfăşura în continuare traficul, în timp ce se munceşte la reabilitare”.

Vor fi patru benzi, dar vor lipsi parcările

Reprezentantul Primăriei Craiova a confirmat, tot ieri, că numai lucrările de pe Brestei vor costa 6,6 milioane de lei, o bună parte din valoarea totală a proiectului de reabilitare a celor şase străzi finanţate la pachet. Fiind vorba de o sumă aşa de mare – finanţarea este asigurată din fonduri europene –, primarul Antonie Solomon a spus că se aşteaptă să vadă aici nici mai mult, nici mai puţin decât o autostradă. “Va fi o stradă a cărei lăţime se va dubla. O vom transforma într-un soi de autostradă cu patru benzi, câte două pe sens”, a declarat acesta. După modelul străzii George Enescu, din Craioviţa Nouă, autorităţile locale şi-au propus să amenajeze şi o zonă mediană cu gazon şi arbori. Covorul asfaltic, bordurile, trotuarele, toate acestea vor fi nou-nouţe, dar nu vor exista, în schimb, parcări. Municipalitatea a explicat, ieri, că acestea nu pot fi create deoarece nu mai există loc.

Se pregăteşte strada Pelendava

Imediat după Brestei urmează strada Pelendava, a anunţat Solomon. “Astăzi pornim această investiţie cu speranţa că se va trece cât mai repede şi la reabilitarea străzii Amaradiei, chiar dacă o să fie probleme cu traseul de autobuz, şi, bineînţeles, la strada Toamnei”, a spus acesta, referindu-se şi la celelalte două străzi pe care vor fi începute lucrări de reabilitare în perioada următoare. “Pe bulevardele Olteniei şi Tineretului se lucrează bine, sunt foarte mulţumit de ritmul de acolo. Am văzut că s-a început turnarea trotuarelor. Lucrurile sunt pe un făgaş normal, dar durata de execuţie stipulată în caietul de sarcini şi în contractul de execuţie este mare pe toate străzile. E vorba de luni de zile, dar eu spun că se poate face într-un timp mult mai scurt. Eu spun că în 45 de zile se poate face oricare din străzile din acest pachet de şase”, a mai spus primarul Craiovei.

1 COMENTARIU

Comments are closed.