În fiecare an, pe 22 martie, în toate ţările lumii se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 22 decembrie 1992, prilej cu care se aduc în atenţia publicului importanţa protejării acestei resurse naturale, indispensabile vieţii, dar şi un semnal de alarmă privind scăderea resurselor de apă în unele zone ale globului. În acest an, ONU a ales deviza „APA PENTRU ORAŞE – Răspunzând provocării urbane”.
În acest sens, în cadrul proiectului „Vizita la muzeu – o alternativă lecţiei de la clasă”, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” (reprezentat de prof. Dănuţ Anghel şi Maria Dumitru) şi Colegiul Naţional Carol I (prof. Carmen Ciuculescu), vor desfăşura un program de acţiuni cultural-educative vizând cunoaşterea vieţii apelor, a speciilor de interes cinegetic specifice zonelor umede. Manifestarea are loc astăzi, ora 11.00, la sediul amintitei Secţii.
Programul include dezbaterea „Apa şi noi, în contextul schimbărilor climatice”, o expoziţie de postere şi eseuri cu mesaje ecologice, prezentate de elevii coordonaţi de prof. Maria Dumitru şi Carmen Ciuculescu de la Catedra de biologie a liceelor partenere. De asemenea, au loc comunicări şi videoproiecţii susţinute de specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii a muzeului craiovean (dr. Olivia Cioboiu, drd. Claudia Goga), temele abordate fiind rezultate din activitatea de cercetare ştiinţifică efectuată în ecosisteme acvatice din Oltenia, precum şi o prezentare a Muzeului de Arme şi Trofee de Vânătoare din cadrul Muzeului Naţional „Brukenthal”, cu privire la speciile de vânat de importanţă istorică, ştiinţifică şi documentară din colecţia August von Spiess din Sibiu.