Aplicarea programului “Şcoala după şcoală”, amânată cu trei luni

0
307
 Conform Ordinului nr. 3609/15 .01.2024, al Ministerului Educaţiei, regulile de organizare a programului „Școala după școală” sunt amânate cu trei luni, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial. În varianta inițială a Ministerului Educației, metodologia acestui program ar fi trebuit elaborată până pe 1 februarie 2024.

FOTO : arhivă

Actul normativ modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului Educației nr. 6.072/2023 , privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, acesta fiind semnat de Ligia Deca, ministrul Educației. Astfel, actul semnat de ministru  ar urma să fie gata până la data de 2.05.2024.

Foto: Captură ordin nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că unitățile de învățământ pot organiza „Școala după școală“, care cuprinde activități educative pentru consolidarea, remedierea sau aprofundarea competențelor dobândite de elevi:

Articolul 74 – „(1) În unitățile de învățământ preuniversitar se poate derula programul „Școala după școală“, care are caracter complementar în raport cu programul școlar și cuprinde activități educative pentru consolidarea, remedierea sau aprofundarea competențelor dobândite de elevi în cadrul programului școlar, precum și alte activități pentru susținerea dreptului la educație, inclusiv de tip recreativ sau de timp liber; (2) Programul prevăzut la alin. (1) se organizează de către unitatea de învățământ preuniversitar în parteneriat cu autoritățile publice locale, CJRAE/CMBRAE, alte unități de învățământ, biblioteci locale/județene, asociații de părinți, culte religioase recunoscute în România sau cu voluntari sau organizații neguvernamentale cu obiect de activitate în domeniul educației ori conexe, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației; (3) Hotărârea de derulare a programului „Școala după școală“ se adoptă de unitatea de învățământ preuniversitar, prin hotărârea consiliului de administrație, pe baza unei analize de nevoi. Activitățile desfășurate în cadrul acestuia pot fi extinse cu elevii după sau înaintea orelor de curs, dacă unitatea de învățământ dispune de infrastructura și de personalul de specialitate necesare implementării; (4) Statul finanțează, din bugetul de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, în limita sumelor alocate cu această destinație, programul „Școala după școală“ pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal; (5) Finanțarea programului „Școala după școală“ poate fi făcută inclusiv prin fonduri externe nerambursabile ori din bugetele autorităților administrației publice centrale și locale sau de către universități, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile; (6) Activitățile derulate în cadrul programelor de tip „Școala după școală“ pot fi realizate inclusiv în regim de plata cu ora de personal didactic de predare și, în regim de voluntariat, de către persoane cu pregătire în domeniul pedagogic, în situația în care unitatea de învățământ desfășoară programul în parteneriat cu o organizație neguvernamentală sau cu un cult religios recunoscut în România.” Articolul 77 – „(12) Elevii identificați ca fiind în categoria cu risc de abandon școlar participă cu prioritate la activitățile programului „Școala după școală“, ale programului național „Învățare remedială“, la activitățile de consiliere psihopedagogică și beneficiază de gratuitate la taberele organizate în centrele de agrement aflate în domeniul statului.”