Premiu la Berlin pentru Bogdan Georgescu, regizorul spectacolului RETROELECTRO

0
66

Bogdan Georgescu, regizorul spectacolului RETROELECTRO, care a avut premiera în octombrie 2018 la Teatrul Național „Marin Sorescu”, a fost premiat, recent, la Berlin, a anunțat instituția craioveană. Pelicula argentiniană „Blue-Boy”, care îl are producător creativ, a primit premiul Ursul de Argint pentru scurt-metraj la Festivalul Internațional de la Berlin.

„Blue Boy” este  o coproducţie germano-argentiniană cu o durată de 19 minute și a fost selectată în secţiunea Berlinale Shorts. Aceasta spune povestea unor lucrători sexuali în limbile română, germană,  engleză şi italiană. Din juriul internaţional care a acordat premiul pentru scurt-metraj au făcut parte Jeffrey Bowers (SUA), Vanja Kaludjercic (Croatia) şi Koyo Kouoh (Senegal).

Bogdan Georgescu s-a născut în 1984, la Bistrița, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și a dezvoltat, prin proiectele sale din ultimii zece ani,  o metodă proprie de teatru, pe care o numește Artă Activă – un proces creativ de transformare a vieții de zi cu zi într-o operă de artă colectivă.

Spectacolul său de la Naționalul craiovean, RETROELECTRO, este tragi-comedia unei comunități sub presiunea autorității și a fricii, în contextul „tendințelor” naționalist-extremiste ce cuprind din ce în ce mai mult Europa de azi, chiar de ziua Europei. Pe data de 9 mai 2018, în toate școlile din județul Bistrița Năsăud – urban și rural –, are loc un eveniment festiv care trebuie să se desfășoare între orele 10.50 și 11.10, dimineața – Careul Festiv pentru sărbătorirea împlinirii a o sută de ani de la moartea poetului național George Coșbuc, originar din județ. Directiva Inspectoratului Școlar pentru organizarea evenimentului vine însoțită de un scenariu detaliat, nu mai puțin de douăsprezece pagini, propus ca sugestie, însă cu obligativitatea realizării în pauza mare. Între 10.50 și 11.10 dimineața. În pauza mare. RETROELECTRO îi are în distribuție pe actorii Alex Calangiu, Iulia Colan, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Ioana Manciu, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Costinela Ungureanu și Cătălin Vieru.