Opereta „Voievodul țiganilor” – duminică, pe scena Cercului Militar Craiova

0
61

Opereta în trei acte „Voievodul țiganilor”, pe muzica lui Johann Strauss – fiul, va fi prezentată de Opera Română Craiova duminică, 24 februarie 2019, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar. Regizat de Arabela Tănase, cu o scenografie semnată de Răsvan Drăgănescu și o coregrafie realizată de Laurențiu Nicu, spectacolul îl va avea la conducerea muzicală pe maestrul Alexander Frey, care dirijează pentru prima dată în România. Rezervări la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.

Opereta în trei acte „Voievodul ţiganilor” („Der Zigeunerbaron”), de Johann Strauss-fiul, pe un libret de Ignaz Schnitzer (1839-1921), după povestirea „Saffi” a romancierului maghiar Jokai Mor (1825-1904), a avut premiera la Theater an der Wien, pe 24 octombrie 1885. Acţiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva mănoase ale familiei Barinkay, într-un ţinut din sudul fostei monarhii austro-ungare. În România, s-a jucat pentru prima oară la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe 9 ianuarie 1890, cu Ion Băjenaru, D. Theodorescu ş.a. (dirijor George Ştephănescu).

În stagiunea 1891-1892, spectacolul a fost prezentat, cu acelaşi succes, la Craiova, din distribuţie făcând parte Ion Băjenaru, Irina Vlădaia, Josefina Găluşcă, A. Bobescu, Profira Fărcăşanu ş.a. „Voievodul ţiganilor” a fost pus din nou în scenă la Craiova în 1968, prin efortul conjugat al Filarmonicii „Oltenia”, Ansamblului Artistic „Nicolae Bălcescu”, Şcolii Populare de Artă şi Teatrului Naţional. Colectivul Teatrului Liric „Elena Teodorini” a prezentat opereta, în premieră, pe 3 martie 1997 (regia Migry Avram Nicolau, scenografia Cătălin Ionescu Arbore), reluând-o şapte ani mai târziu, din distribuţie făcând parte, printre alţii, Francisc Cseterki, Daniel Cornescu, Magda Gruia şi regretatul Ioan Kelemen. După 20 de ani, Opera Română Craiova a propus o nouă montare scenică a operetei – una dintre cele mai populare ale genului –, premiera având loc pe data de 8 aprilie 2017.

„Voievodul țiganilor” îi aduce în scenă, alături de Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, pe artiștii Ioan Cherata (Graf Peter Homonay), Laurențiu Nicu (Contele Carnero), Alessandro D’Acrissa – Italia (Sándor Barinkay), Dan Cornescu (Kálmán Zsupán), Noemi Modra (Arsena), Mihaela Popa (Mirabella), Bogdan Lupea (Ottokar), Asineta Răducan – Brașov (Czipra), Renata Vari (Saffi), Leonte Stănescu (Istvan), Petrișor Efrem (Pali), Romulus Nicolae Cucu (Mihály). Conducerea muzicală îi aparține dirijorului american Alexander Frey, care a condus zeci de orchestre de pe cinci continente, și este invitat de reputate teatre europene, cum ar fi Berliner Ensemble, unde a fost director muzical. Este apreciat și pentru concertele și recitalurile sale de orgă, pian și clavecin, dar și pentru compozițiile sale.